Baia Mare

Baia Mare is een industrie- en mijnbouwstad aan de Săsarrivier in het noorden van Roemenië. Het is de hoofdstad van de provincie Maramureș en regio Maramureș, gewest Zevenburgen.

Baia Mare heeft als een van de belangrijkste mijnbouw centra van Roemenië,een geschiedenis van goud, zilver en andere non-ferrometalen delfstoffen van meer dan 2000 jaar.

Baia Mare werd voor het eerst genoemd in 1329 en heeft zijn middeleeuwse verleden rond het belangrijkste dorpsplein, Piata Libertatii, nog altijd bewaard .

Het oudste huis hier dateert uit de jaren veertig van de vorige eeuw en staat aan de oostkant van het plein, een eenzaam overblijfsel van een kasteel, lang geleden gebouwd door de Transsylvanische prins Iancu de Hunedoara voor zijn vrouw Elisabeta. 

Het huis, toepasselijk Casa Elisabeta geheten, is nu een locatie voor kunsttentoonstellingen.
Torenhoog boven het plein steekt de 16,5 meter hoge, in gotische stijl gebouwde uitkijktoren, Stephen’s Toren (Turnul lui Stefan).

Een ander plein, Piata Izvoarelor, herbergt de belangrijkste voedselmarkt van Baia Mare. Ernaast bevindt zich het enig overgebleven deel van de 15e eeuwse middeleeuwse vestingen van de stad, de Slagers Toren (Turnul Macelarilor).