Recepten

Home > Recepten

Een Roemeense maaltijd draait in het grootste deel van het land om vlees. De meeste gerechten zijn gebaseerd op varkens-, rund- of lamsvlees. Groente en fruit zijn op de boerenmarkt verkrijgbaar en in toenemende mate in de supermarkten. Ook vis, groenten, zuivelproducten en fruit worden in de recepten veelvuldig verwerkt.

De keuken van Dobrogea de regio aan de zwarte zee is voornamelijk gebaseerd op vis. Hier vindt u een mix van Roemeense, Griekse, Turkse, Tartaarse en Bulgaarse smaken en recepten. Een van de traditionele gerechten uit de regio is de penssoep. Om deze heerlijke soep te maken, wordt runderpens vermengd met wortelen, uien, peper en knoflook. Het wordt daarna gearomatiseerd met azijn of zure room. De heerlijke lokale salade, genaamd Salata Dobrogeana , is gemaakt van verse groenten – peper, komkommers, tomaten, ui, waaraan gekookte eieren, geraspte kaas, gehakte dille of peterselie worden toegevoegd. De Sarailie- cake, met walnoten of amandelen gedrenkt in siroop, maakt een uitstekend dessert. Het populairste gerecht in de Donaudelta is de vissoep.  In een grote gietijzeren ketel wordt water aan de kook gebracht met groenten en zo’n 10 tot 15 soorten kleine vis. De vloeistof wordt dan gezeefd en de kleine vis weggegooid. Grote stukken steur, karper of snoek worden vervolgens in de bouillon gekookt. De vissoep bestaat uit twee gerechten: eerst wordt de bouillon geserveerd met een houten lepel en vervolgens worden de grote brokken vis besprenkeld met chili peper of knoflook. Andere lokale specialiteiten: Ciorba de Burta (soep van rundvlees ) – geserveerd op smaak gebracht met azijn of zure room, Plachie de crap – karper gekookt met uien en olie.

Een ander typisch Roemeens gerecht is mititei. Dit zijn een beetje scherpe, op een rooster of grill gebraden saucijsjes van kruidig gehakt. Mici zijn kleine, pikante vleesrolletjes. Wie de regionale gerechten wilt proberen, moet op het platteland gaan eten. Een zeer verfijnde keuken zul je hier niet aantreffen. Laat je verrassen! In de steden zijn verschillende goede restaurants.

Een traditioneel drankje met hapjes is ţuică (een krachtige pruimenbrandewijn) die varieert in sterkte, droogte en boeket afhankelijk van het productiegebied.

Hieronder treft u een index van recepten uit Roemenie waardoor u in Nederland en Vlaanderen vast wat kunt voorgenieten van de Roemeense keuken. Kleinere recepten staan soms beschreven bij een ander recept. Door te zoeken op de site kunt u ook die recepten vinden.

Onze recepten zijn niet meer dan een handleiding, een soort voorschrift of advies voor het bereiden van een gerecht. Hoe het ten slotte zal smaken, ligt geheel aan de manier waarop het gerecht wordt bereid.

De hoeveelheid ingrediënten zijn voor 4 personen, tenzij anders vermeld.

Weet u nog een lekker Roemeens recept? Mail het naar ons toe, ons mailadres vindt u op de pagina “Over ons”.

POFTA BUNA (EET SMAKELIJK)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *