Buziaș

Een van de architectonische hoogtepunten van Buzias is de Colonnade. Franz-Josef, keizer van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, gaf opdracht om dit te bouwen als een geschenk voor Sissi. Oorspronkelijk gebouwd eind 1800 – vergeten en bijna verwoest in de jaren van het communisme en de periode na de Roemeense revolutie, is het begin 21e eeuw gerenoveerd – en heeft het grotendeels haar oude glorie herwonnen. Het is een unieke plek (er zijn er maar 2 vergelijkbare in Europa te vinden, een in Baden-Baden en de andere in Karlovy Vary (Karlsbad)), maar de meeste mensen zullen er niet al te veel aandacht aan besteden – toch is het van een indrukwekkende lengte (500 meter) en uniek in zijn soort wat betreft de decoraties – en het had oorspronkelijk bronnen met mineraalwater. Over het algemeen heeft de zuilengalerij een historische waarde en ook vandaag de dag is het een toeristische trekpleister.

Met een traditie van meer dan 190 jaar is in Buziaș een Thermaalbad / Spa-resort actief. Dankzij de natuurlijke hulpbronnen van Buziaș claimen zij preventieve en verlichtende behandleingen t ekunnen geven van verschillende aandoeningen, vooral cardiovasculaire aandoeningen.

Bij de behandeling van hart- en vaatziekten wordt voornamelijk gebruik gemaakt van koolzuurhoudend water en kooldioxidegas, van het stinkdiertype, die beide een indrukwekkend vaatverwijdend effect hebben. Natuurlijke uitstoot van kooldioxide komt veel voor in vulkanische gebieden, zoals Buziaş. Naast de behandeling met koolzuurhoudend water en stinkdiergas worden fysiotherapeutische procedures met vaatverwijdende effecten aanbevolen voor herstel in het geval van hart- en vaatziekten. Het resort Buziaş heeft een basis uitgerust met moderne apparatuur in het Parc hotel.

Volgens de documenten in het archief van het resort werd de eerste chemische analyse van het mineraalwater uit Buziaş uitgevoerd in 1805. Bovendien is de hydrominerale afzetting van Buziaş de bekendste in het westen van het land.

Als erkenning van het belang van het resort was Buziaşul tussen 22 en 26 augustus 1886 de gastheer van het XIII Congres van artsen en natuuronderzoekers uit Hongarije en Transsylvanië. Een ander bewijs van het prestige dat het resort geniet, is het bezoek in september 1898 van keizer Franz Joseph en de troonopvolger, prins Franz Ferdinand.
buzias resort colonnade

Sinds 1990 staat Băile Minerale onder leiding van een beleggingsfirma en ondergaat het een nieuwe periode van ontwikkeling.

Als u er een paar uurtjes tussenuit wilt, ga dan naar Buzias en bekijk de zuilengalerij en bezoek het thermaalbad… het is de moeite waard.