Sebes

Tijdens de middeleeuwen was Sebes (Mühlbach in het Duits) een bloeiend economisch en politiek centrum.

De naam van de stad komt van het Hongaarse woord sebes , wat ‘snel’ betekent, en verwijst naar de rivier die door de stad stroomt. De Duitse naam Mühlbach staat voor ‘molenrivier’ en verwijst naar de watermolens die langs de rivier zijn gebouwd.

Sebes  was van origine een Dacische nederzetting, later opgenomen in het Romeinse rijk. Sebes werd in de 12e eeuw door de Saksen geregeerd. Sebes werd voor het eerst genoemd in documenten uit 1245, Sebes bloeide zowel economisch als politiek tijdens de middeleeuwen. Het diende als administratief centrum voor de regio gedurende meer dan vijf eeuwen tussen 1308 en 1876. Zoals alle Saksische middeleeuwse citadellen in Transsylvanië stond de stad bekend om zijn ambachten en handel.

Het centrum van de huidige Sebes, omzoomd met kleurrijke hooggelegen 18e- en 19e-eeuwse Transsylvanische huizen, heeft zijn middeleeuwse uitstraling behouden.

Belangrijkste bezienswaardigheden zijn: de Evangelische kerk uit de 12e eeuw ; het fort uit de 14e eeuw ; en het 15e-eeuwse Zapolya-huis .