Arieseni

Arieseni in Transsylvanië is één van de skibestemmingen van Roemenie met verschillende hellingen die u kunt verkennen en tal van accommodaties. Arieseni ligt op de grens tussen de provincies Alba en Bihor, dicht bij het natuurpark Apuseni.

Wie speciaal voor het skiën komt, vindt op het Arieseni-Vartop-skigebied drie hellingen: Vartop I, Vartop II en Piatra Graitoare.

Piatra Graitoare is de nieuwste helling in het gebied en is uitgerust met een stoeltjeslift en een verlichting. Het heeft een totale lengte van 1.830 meter.

De Vartop I-helling heeft een lengte van 1000 meter en er is een stoeltjeslift beschikbaar. Het is een goede helling voor meer ervaren skiërs, vanwege het ijs dat zich meestal op het hogere gedeelte vormt.

Hoewel kleiner, met een lengte van 430 meter, is ook Vartop 2 uitgerust met een stoeltjeslift, een installatie voor nachtverlichting en sneeuwkanonnen.

Prijzen voor toegang tot de hellingen variëren van RON 3.5 (minder dan EUR 1) voor Vartop II, tot RON 6 (EUR 1,3) voor Vartop I en RON 10 (iets meer dan EUR 2) voor Piatra Graitoare. Tijdens de week sluiten de hellingen om 17.00 uur, maar in het weekend blijven er twee open tot 20.00 uur.

Voor het eten zijn verschillende kiosken en restaurants geopend aan de voet van elke helling. Een skiverhuurcentrum is geopend in Vartop, en een ski- en snowboardschool is te vinden in Arieseni.

In de omgeving kunnen toeristen de waterval Varciorog, de Scarişoara-gletsjer en de natuurgebieden van Groapa Ruginoasa, Piatra Graitoare of Bihorul Peak bezoeken.