Apuseni-gebergte

Plaatsen > Apuseni-gebergte

In het Noordwesten van Roemenië ligt het Apusenigebergte. Het Apuseni-gebergte is onderdeel van de West Karpaten en is een uniek en adembenemend natuurgebied met vele mooie grotten (zelfs een ijsgrot met een gletsjer erin), onderaardse rivieren, onderaardse meren, watervallen, kloven, houten watermolens aan klaterende bergbeekjes, dolines, enz. ’s Winters kan men er skieen, in Baisoara is ook een ski-lift.

Het Apusenigebergte is een karstgebergte met in het Noorden glooiende groene heuvels en in het Zuiden diepe beboste dalen. In het Noorden loop je afwisselend door bossen, weiden en akkerlanden. Het Apuseni-gebergte maakt deel uit van de West-Karpaten en ligt tussen de steden Oradea, Stei in het westen en Cluj-Napoca en Turda in het oosten.

In het Zuiden vind je honderden rivieren, watervallen, grotten en bergkloven.

’s Winters is het Apuseni gebergte door sneeuwval voor verkeer onbegaanbaar. Met de rugzak en toerski’s zijn trektochten dan nog wel mogelijk. Er zijn enkele skipistes met lift, o.a. in Baiesoara, Stâna de Vale (met hotel) en Arieseni. Overnachten in berghutjes is in Arieseni mogelijk.

Het gebergte doet denken aan de Ardennen en de Vogezen, maar is veel ruiger en uitgestrekter. Uniek voor Europa is hier het grote karstgebied met meer dan 10.000 grotten (druipsteen- en zelfs een ijsgrot met gletsjer erin), onderaardse riviertjes, watervallen en meren (o.a. zoutmeren met Dode Zee-effect).

De rand van het gebergte is bewoond en in het gebergte zijn enkele vakantiehuizen. De bevolking is gemengd van samenstelling. U vindt  er vooral Hongaren en Roemenen. In de dorpen met hun houten kerkjes maakt u een tijdreis naar het verleden. De herders trekken met hun kuddes naar de hoger gelegen bergweiden om pas terug te komen als de winter begint. De akkers worden nog bewerkt met paard, os of de Europese buffel.

Dieren die je hier kunt tegenkomen zijn onder andere het edelhert, reebok, bruine beer en lynx.

Doordat de boeren geen pesticiden of chemicaliën gebruiken is het land rijk aan diverse microklimaten en vind je hier een zeer gevarieerde flora.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *