Cotnari

Het dorp Cotnari is het centrum van de gelijknamige gemeente in het district Iaşi, Roemenië, in de historische regio Moldavië. Het ligt ten noordwesten van Iaşi en ten zuiden van Hârlău.

Cotnari telt 7874 inwoners. De gemeente bestaat uit elf dorpen: Bahluiu, Cârjoaia, Cireşeni, Cotnari, Făgăt, Hodora, Horodiştea, Iosupeni, Lupăria, Valea Racului en Zbereni.

Cotnari ligt in een belangrijke wijnproducerende regio van Roemenië en staat bekend om de wijnvariëteit die bekend staat als Grasă de Cotnari.

De Cotnari-wijngaard maakt deel uit van het wijngebied Moldova Plateau en is een van de beroemdste wijngaarden in Roemenië.  Met betrekking tot de ouderdom van de Cotnari-wijngaard is de Cătălina-heuvel het eerste bewijs van wijnbouw in deze regio, waar meer dan 2000 jaar geleden een fort Thraco-Getae werd gesticht. Er werd bewijs gevonden dat de inwoners van deze stad wijnstokken verbouwden en wijn produceerden.

Zelfs als, zoals het bekend is, koning Burebista later de opruiming van wijnplantages opdracht gaf, zette de traditie zich voort en ontwikkelde zich in deze gebieden.

Andere historische verwijzingen naar wijngaarden in de regio Cotnari komen ook voor tijdens  het bewind van Peter Aaron. Uit deze tijd komt het eerste schriftelijke bewijsmateriaal over de Cotnari-wijngaarden. Tijdens het bewind van Stephen de Grote ondergaat de wijngaard een ongekende ontwikkeling, zowel door de grootte van de bebouwde gebieden als door de kwaliteit van de wijn. In het tweede deel van de zestiende eeuw was Cotnari een van de meest populaire beurzen in Moldavië.

Ook tijdens deze periode, namelijk 1562, wordt het eerste college in Moldova, Schola Latina, opgericht door Despot Voda.

Momenteel meet het wijnbouwareaal van SC Cotnari SA ongeveer 1400 Ha. Op dit gebied worden alleen oorspronkelijke druivensoorten verbouwd: Grasă de Cotnari, Fetească Albă, Tămâioasă Românească en Frâncuşă, in ongeveer gelijke verhoudingen. Cotnari is de enige wijngaard waar alleen lokale variëteiten worden gehouden, na de phylloxera-invasie in de jaren 1890.

De meeste plantages zijn jonge wijnstokken en werden aangeplant sinds 2006-2007.

De opslagcapaciteit van het wijnhuis is ongeveer 20 miljoen liter wijn.