Moldavië

Plaatsen > Moldavië

Moldavië was vanaf de 14de eeuw zelfstandig en sinds 1859 verenigd met Walachije, dat toen samen de naam “Roemenië” kreeg. In die tijd was Moldavië echter ongeveer twee keer zo groot toen het ook nog Bessarabië in haar bezit had.

Moldavië maakte tot 1940 deel uit van Roemenië – toen werd Bessarabië, waarvan het deel uitmaakte, op grond van het Molotov-Ribbentrop-pact door de Sovjet-Unie geannexeerd. In 1947 sloten de Sovjet-Unie en Roemenië een grensakkoord waarin Boekarest zich bij die annexatie neerlegde – moest neerleggen. In 1991 werd de Sovjet-republiek Moldavië onafhankelijk.

Roemenië heeft zelf dus een gebied dat zich Moldavië (Moldova) mag noemen (net zoals Transsylvanië zich Transsylvanië mag noemen) en buiten de Roemeense staatsgrenzen – ten oosten van de rivier de Proet – bestaat er een republiek die zich Moldavië (ook Moldova) noemt.

Moldavië is de armste streek van Roemenië. De werkloosheid is er enorm hoog.

Moldavië is een grote regio in Europa, welke niet alleen in Roemenië maar ook in Oekraïne en de Republiek Moldavië ligt. Het noorden van het Roemeense deel wordt vaak Boekovina genoemd. De volgende districten vallen onder de regio Moldavië:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *