Horezu

Plaatsen > Horezu

Horezu ligt ligt in Walachije (jud. Vâlcea), aan de weg van Târgu Jiu naar Râmnicu Vâlcea op 25 km afstand van Târgu Jiu.

Horezu is een levendig stadje . De huizen, minder op zichzelf staand dan in Targu Jiul, zien er beter uit met hun in de straat naar voren springende balkons.

Vlak buiten het dorp Horezu ligt het nonnenklooster van Horezu (het klooster heet Horezi).  Het klooster staat sinds 1993 op de lijst van werelderfgoederen. Het Klooster van Horezu ligt op een hoogte van 835 meter in een heel mooi landschap. Het is een weelderige klooster. De abdij van Horezu is een der indrukwekkendste en best in stand gebleven kloosters van Roemenie.

Het klooster van Horezu werd gesticht in de laatste helft van de 17de eeuw door Constantin Brancoveanu, woiwode van Walachije. De bouw werd geïnspireerd door de grote Athoskloosters. Kunstenaars hebben onder leiding van Constantin Brancoveanu een eigen Roemeense stijl geschapen, een Roemeense renaissance. Ook een groot aantal andere kloosters en kerken werden onder zijn leiding  gebouwd of gerenoveerd.
De brancoveanu-stijl is een begrip geworden in de bouwkunde.

Het Klooster van Horezu is een meesterwerk in de kunst uit Walachië. Het klooster heeft mooie fresco’s en stenen galerijen. De kerk staat, als bij de meeste kloosters hier, midden op het plein. Beroemd is het 17e eeuwse refter. Als cultureel centrum was het van onschatbare waarde, onder meer door zijn bibliotheek en schildersschool.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *