Timisoara

Plaatsen > Timisoara

Timisoara is een voormalige Habsburgse stad, in het district (judeţ) Timiş, ter grootte van Utrecht in het zuidwesten van Roemenië. Met 320.000 inwoners is Timisoara de vierde stad in Roemenië en na Boekarest de belangrijkste plaats voor economische groei.

De stad Timisoara was de eerste in Europa met elektrische straatverlichting (in 1889).  Timisoara was ook de eerste Europese stad die door paarden getrokken trams introduceerde, in 1869.

Timisoara is het centrum van de Italiaanse activiteit in Roemenie. Er zijn 15.000 Italiaanse bedrijven in Roemenië geregistreerd die naar schatting 500.000 Roemenen werk bieden. Grote modehuizen, maar vooral veel kleine Italiaanse schoenen-, kleding-, meubel- en metaalbedrijven profiteren er van de uiterst lage lonen in Roemenie.

In Timisoara is de erfenis van het communistische tijdperk, zoals fabrieken die naar sovjetvoorbeeld nabij het centrum zijn geplaatst, nog steeds zichtbaar. Ook zijn er verkeersproblemen en milieumoeilijkheden.

Het is ook de stad waar de revolutie uitbrak. Burgers steunden toen de anticommunistische Hongaarse predikant László Tokés, die door het regime gedeporteerd dreigde te worden. Dat leidde tot de revolutie en de uiteindelijke executie van dictator Nicolae Ceausescu en zijn vrouw Elena eind 1989.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *