Beroemde Roemenen

Thema’s > Beroemde Roemenen

Op dit deel van Vakantieland Roemenie vindt u korte en langere beschrijvingen van beroemde Roemenen. Heeft u aanvullingen of verbeteringen, neem dan vooral even contact met ons op.

Alexandra Nechita – een jonge Roemeense schilder die in Californië woont, bekend om haar aparte stijl. Meer informatie over Alexandra en haar kunst: AlexandraNechita.com

Ana Aslan geriatrische specialist, uitvinder van Gerovital H3

Anastase Dragomir – uitvinder van een parachute stoel, een vroege versie van de ejection-stoel van vandaag.

Angela Gheorghiu “De meest glamoureuze operaster ter wereld” (New York Sun). “
” … misschien wel de meest direct herkenbare en interessante sopraanstem van onze tijd … een vloeibaar instrument van grote schoonheid “(Gramophone).

Aurel Persude eerste ingenieur en autodesigner die een auto bouwt met de wielen in de aerodynamische lijn;

Constantin Brancusi (1876 – 1957) – de kunstenaar wiens werk beeldhouwkunst opnieuw definieerde, de belangrijkste beeldhouwer van de twintigste eeuw, student van Rodin.

Constantin Brâncoveanu middeleeuwse heerser, grote martelaar van de Roemeens-orthodoxe kerk, onthoofd door de Ottomaan samen met zijn vier zonen

Dracula – De bekendste Roemeen is Dracula, een vampier en het hoofpersonage uit de gelijknamige roman (1897) van Bram Stoker. In dit horrorverhaal is Dracula een graaf uit Transsylvanië, een regio in het noordwesten van Roemenië, die jaagt op menselijk bloed. Mede dankzij de vele verfilmingen die de roman kreeg, is Dracula tot op heden één van de meest beruchte fictieve monsters aller tijden. De film Dracula uit 1931 lag aan de basis van de Dracula die we vandaag kennen, afgebeeld als een schurk met gladde, zwarte haren, een spierwitte huid en een cape met hoge kraag.

Emil Racoviţă – oprichter van de biospeleologie (de studie van organismen die in grotten leven);

Eugen Pavel – uitvinder van Hyper CD-ROM;

Gheorghe Hagi grootste Roemeense voetballer

Henri Coandă ontdekker van het aerodynamische Coandă-effect, uitvinder van straalmotor (1910).

Ilie Nastase – Twee keer gerangschikt als ’s werelds nummer één heren tennisser in de vroege jaren 1970. Ilie Nastase won twee Grand Slam singles titels tijdens zijn carrière – de US Open in 1972 en de Franse Open in 1973.
Nastase was tweede in Wimbledon in 1972 en 1976 en in totaal won hij 57 singles en 51 dubbeltitels.

Emil Palade, Een Roemeense bioloog die de Nobelprijs ontving voor zijn bijdragen aan de celbiologie.

Gheorghe Zamfir panfluitvirtuoos 

Ioan Cantacuzino wereldberoemde microbioloog

Mircea Eliade, religieus historicus en filosoof

Nadia Comaneci – Roemeens Turster, een gymnastische legende, die de wereld verbluft met haar vaardigheden op de ongelijke legger, de eerste ter wereld die een perfecte 10 scoorde. Nadia is praktisch in haar eentje verantwoordelijk voor de populariteit van gymnastiek als een sport, dankzij de gouden medailles in de Olympische Spelen in haar jeugd.

Nicolae Constantin Paulescu – ontdekker van insuline behandeling tegen de effecten van diabetes – in 1916

Nicolae Iorga wereldberoemde historicus

Petrache Poenaru – uitvinder van vulpen;

Radu Lupu – Als er één pianist is die je uitdaagt om klassieke muziek op een geheel nieuwe manier te horen, dan is het Radu Lupu. Sinds hij in 1966 de Van Cliburn-competitie won, heeft hij een trouwe aanhang gekregen vanwege zijn eigenzinnige interpretaties die altijd de complexe emoties achter de muziek onderzoeken.

Ştefan Odobleja Voorloper van de cybernetica in 1938-39

Traian Vuia Roemeense uitvinder, de eerste Europeaan die een volledig zelfaandrijvend ‘vleugelvliegtuig’ met een vleugel (18 maart 1906) bouwde en bestuurde .

Victor Babes wereldberoemde bacterioloog

Vlad Ţepeş bloederige middeleeuwse heerser, inspiratiebron voor de verhalen over Dracula

2 gedachten over “Beroemde Roemenen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *