Copşa Mică

Plaatsen > Copşa Mică

Copşa Mică is een Roemeens boeren dorp in het district Sibiu tussen Medias en Blaj. De streek van de Târnava-rivier is één van de grote wijngebieden van Roemenië. Copsa Mica is niet echt een bezienswaardigheid, of je moet van ramptoerisme houden.

Het aantal inwoners van Copşa Mică is sinds 1989 23% gedaald tot 5189.

De stad is bekend vanwege zijn status als een van de meest vervuilde gebieden van Europa. Hoewel er al vanaf 1935 fabrieken in het dorp gebouwd werden kwam de grote vervuiling pas op gang tjdens het regime van Ceausescu tijdens welke Roemenië geïndustrialiseerd werd. De overblijfselen van deze industriële complexen staan, onder andere, nog altijd in Copsa Mica. Twee van de fabrieken staan nog altijd in het dorp. Carbosin produceerde zwartsel voor matrijzen en banden vanaf 1936 tot 1993, en SOMETRA, een non-ferro metallurgische smeltoven die nog altijd operationeel is.

De eerste fabriek, Carbosin, produceerde zwavel en roet en maakte dit dorp tot het meest vervuilde dorp van Europa. De fabriek viel onder de chemische industrie die zich toelegde op de verwerking van methaan, waarvan roet en zwavelzuur werd gemaakt, geholpen door zink- en loodindustrie. De fabriek heeft de hele omgeving zwart gemaakt. De fabriek stamde uit 1957 en was nooit gemoderniseerd. Een enorme laag roet legde een grauwsluier over de omgeving, alles was zwart. Alle daken, de grond en verder alles wat er gebouwd was was allemaal zwart en er groeiden geen bomen meer.  De fabriek is na het communisme stopgezet en staat leeg. Noch altijd is het dorp gedeeltelijk zwart. De grond is nog altijd pikzwart, wel groeit er al weer wat gras en planten. De mensen hier worden gemiddeld niet ouder dan 40 jaar.

De andere fabriek is  SOMETRA, een non-ferro metallurgische smeltoven die nog altijd operationeel is. De fabriek is in handen van een Griekse maatschappij. De fabriek wordt bewaakt door bewakers en het maken van foto’s is verboden. Het bord waar het fotoverbod opstaat is zwaar verroest en slecht zichtbaar.

Copşa Mică is, naast de fabrieken, een dorp met een paar kleine huisjes. Inmiddels zijn veel huizen fris overgeverfd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *