Gilau

Plaatsen > Gilau (Jud. Cluj)

Dit dorp, gelegen aan de DN1/E60 (de internationale route vanuit Hongarije via de grensplaats Bors bij de stad Oradea), wordt ook wel “De poort naar het Apuseni-gebergte” genoemd.

In de bergmeren, die er trapsgewijs boven elkaar liggen, kan men vissen, zwemmen, surfen en een rondvaart maken. Het is een liefelijk gebied met verstilde (Hongaarse) dorpjes met mooie oude kerkjes en boerenhuisjes.

De folklore wordt nog in ere gehouden, in het eerste week-end in juli is er zelfs een groot folkloristisch festival in de bergen bij het dorp Marisel. Men zegt van dit dorp, dat het groter dan Boekarest is. Vanaf de toppen ziet men overal verspreid huisjes, alsof iemand ze met de losse hand heeft uitgestrooid. Hier wandelen lijkt op rondstappen door een vergeeld prentenboek uit vervlogen tijden. Boerenkarren door paarden, ezels, ossen en buffels getrokken, boeren die het gras met de zeis maaien, een herder met een kudde schapen, loslopende koeien en paarden. De paarden uit de dorpen worden in de zomer in de omringende bergweiden losgelaten, om in de herfst terug te keren. ’s Avonds maak je in vele dorpen de intocht van de koeien mee. Iedere ochtend vertrekken ze met de dorpsherder naar de grazige bergweiden, om ’s avonds in optocht weer terug te komen. Hun geloei en getrappel vult dan de straten en elke koe vindt feillos de poort van haar eigen huis terug. Het nationale park Padis is het hoogtepunt van veel wandelingen in het Apuseni-gebergte.

De drie beroemdste dolines van Padis zijn de Cetatile Ponor, de diepste is wel 200 meter. Ook het typisch Hongaarse gebied bij Huedin, de zogenaamde Kalatozseg, is een bezoek waard. Hier wordt thuis veel handarbeid verricht en aan de weg verkocht: houtsnijwerk, aardewerk, prachtig geborduurde kleden. Noemenswaard zijn ook de lokale markten in de dorpen, bijvoorbeeld op de eerste en derde vrijdag van de maand in het dorp Gilau. Bekijk dan meteen de twee op waterkracht werkende authentieke houten wasmachines aan de beek en het kasteel in het dorp met daarachter de resten van een oud Romeins Castellum. Vlakbij is ook nog Cluj, de oude hoofdstad van Transylvanie, met zijn vele bezienswaardigheden te bezoeken.

Aan de rand van Gilau ligt Camping Eldorado, een westerse camping onder Nederlands beheer met alle denkbare voorzieningen. Hier worden ook huisjes en appartementen verhuurd en er is een goed restaurant met ruime menukeuze. Bezoek maar eens de website http://www.campingeldorado.com. Ook kunt u hier boerenkartochten maken in de bergen achter de camping naar de zomerboeren met hun kudden, of gebruik maken van de op de camping aanwezige gids.

Pagina met bijdragen van  Camping Eldorado

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *