Iasi

Plaatsen > Iasi

Iaşi is de op één na grootste stad van Roemenië, en ligt in het noordoosten van Roemenie,  in de regio Moldavië. De stad is de hoofdstad van het district Iaşi, en de voormalige hoofdstad van het vorstendom Moldavië. Iaşi strekt zich uit over zeven glooiende heuvels (net als Rome) en biedt bezoekers niet alleen een waardevolle geschiedenisles, maar ook prachtige landschappen bij elke bocht.

Iasi is een moderne -, culturele -, romantisch stad, waar zowel oude gebouwen zijn als het modernste winkelcentrum wat ik ooit in Roemenië heb gezien.

Iaşi, de stad van romantiek. Beroemd om zijn romantische parken en rijke cultuur. In de prachtige stad Iasi spreekt elke steen, museum, klooster, park of gedenkhuis over het literaire verleden van het land.  Ondanks zijn belangrijke rol in de geschiedenis van Roemenië, is Iasi ook de stad die een aantal van de meest opmerkelijke Roemeense schrijvers heeft voortgebracht, en de plaats die het meest wordt geprezen in hun werken. Tegenwoordig leven het verleden en het heden echter verbluffend goed samen in de musea en op straat, waar lounges en oude herbergen gebroederlijk naast elkaar staan.

Iasi is een universiteitsstad. Dit wilt zeggen dat het er vanaf september tot Juni heel druk is. In Juli en augustus lijkt de stad zelfs een beetje uitgestorven. De mensen zijn hier heel vriendelijk en behulpzaam.

Ook voor degene die graag eens iets typisch Roemeens eet is Iasi aan te raden. De restaurants zijn hier over het algemeen heel goedkoop en het eten is heel lekker. Iemand die niet zo voor de typische Roemeense dingen is vindt ook zijn zin in een Hollands eethuis of een van de vele pizzeria’s.

Voor degene die zich graag laten verwennen, vindt je ook op veel plaatsen centrums waar je je kan laten masseren.

De stad Iasi heeft vele culturele mogelijkheden. Als u door de oude stad wandelt loopt u langs tandenknarsende oude trams die zich een weg banen door het centrum.

Er zijn vele musea. Vaak gevestigd in een in oude stijl opgetrokken huis waar kunst en gebruiksmaterialen uit oude tijden goed bewaard worden voor het nageslacht.

Het Palace of Culture van Iasi is gebouwd in neogotische stijl. Het gebouw werd in stadia vanaf 1905 tot 1925 gebouwd. Het Paleis van Cultuur staat ook bekend als het Nationaal Museumcomplex van Moldavië, waar het Kunstmuseum, het Historisch Museum van Moldavië, het Etnografisch Museum van Moldavië en het Museum voor Wetenschap en Technologie zijn gevestigd. Open: Dinsdag door Zondag, van 9:00 tot 17:00.

Iaşi is ook de thuisbasis van het oudste nationale theater en een van de meest prestigieuze theatrale instellingen in Roemenië, het nationale theater “Vasile Alecsandri”.

In Iasi is een park waar kunstschilders hun kunstwaren te koop aanbieden. Maar ook voor de shoppers onder U zijn er vele zeer moderne mogelijkheden. Houd U van muziek dan is de aanrader om een klassiek concert bij te wonen.

Rond Iaşi kun je een uitstapje maken naar het Bucium Relay Platform, een plek met een geweldig uitzicht over de stad, en je kunt verschillende recreatieve parken bezoeken, zoals Ciric of Hamak.

Iasi is een van de belangrijkste steden in Moldavië en wordt vaak gebruikt als vertrekplaats voor excursies naar de vele historische bezienswaardigheden in deze regio, zoals de Painted Monastery of Bukovina, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, of de Neamt Citadel.

In de omgeving staan talloze kloosters.

Pagina met bijdrage van Fred Vorstenbosch en Katleen Van Lersberghe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *