Rosia Montana

Plaatsen > Rosia Montana

Rosia Montana is een meer dan 4000 jaar oud mijndorp in het noordwesten van Roemenië. Rosia Montana is het oudste gedocumenteerde dorp in Roemenië. Het huidige Rosia Montana is een dorp van 2000 inwoners in de Transsylvanische gemeente Alba, 600 kilometer ten noordwesten van Boekarest. Rosia Montana ligt in het Apusenigebergte in het Roşia vallei, waardoor de Roşiarivier stroomt. De naam Roşia (Rood) van de rivier is afkomstig van het vele ijzer, dat de rivier de rode kleur geeft.

De grootste voorraden goud van Europa zijn in Rosia Montana te vinden. Honderden tonnen goud en zilver zitten er in de grond van Rosia Montana. Sinds de oudheid wordt er al naar gegraven, maar er is naar schatting nog meer dan 300 ton goud en 1500 ton zilver boven te halen, naast andere waardevolle metalen als titanium. Het Canadese bedrijf Gabriel Resource heeft in 1999 de mijnrechten gekocht en wil deze mijnen graag exploiteren. Het Canadese bedrijf wil vanaf 2009 binnen 15 jaar alle waardevolle ertsen uit de grond halen. Dat zou 6000 banen opleveren, verleidelijk voor een regio waar 70 procent van de mensen thuis zit, en 2 miljard euro opbrengst voor Roemenië. Meer dan 600 van de 800 huizen in oud Rosia Montana is al opgekocht, en daar zijn er al honderd van gesloopt en nog meer leeg, of bewoond door de nieuwe Gold-arbeiders. Vier bergen die rond het dorp liggen zullen worden afgegraven als de plannen doorgaan. Er is veel verzet tegen dit plan. In zijn resolutie van 3 april 2005 over de toetreding van Roemenië vroeg het Europees Parlement uitdrukkelijk aandacht voor de kwestie Rosia Montana en drong het aan op een milieueffectbeoordeling, met name wat betreft de risico’s van het gebruik van cyanide bij de goudwinning.

Behalve de mijnen zijn er in het mijnmuseum van Rosia enkele van de oudste, ruim 2000 jaar, Romeinse ondergrondse gangen te zien, en ook talloze monumenten uit de 18e en 19e eeuw. De streek rond Rosia Montana heeft een grote biologische rijkdom.

5 gedachten over “Rosia Montana

  1. Marjon

    Hallo, een vraag. Als ik daar op vakantie ga, mag ik met mijn metaaldetector daar gaan zoeken?. Zo ja, kunt u mij adviseren hoe ik het het beste kan doen en waar we kunnen overnachten. Bij voorbaat mijn dank. Marjon

    1. Redactie Bericht auteur

      In Roemenie is het in principe verboden om met een metaaldetector te speuren. Gevangenisstraffen tot 5 jaar en apparatuur wordt in beslag genomen. Eventueel contact opnemen met de instanties om vooraf toestemming te vragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *