Alba Iulia

Plaatsen > Alba Iulia

Alba Iulia is een stad in het midden-westen van Roemenië. Ten noordwesten van Alba Iulia liggen het Apuseni-gebergte en in het oosten het Transsylvaanse plateau met zijn glooiende heuvels en diepe, brede valleien.

In het Duits heet deze stad Weißenburg en in het Hongaars Gyalafehérvar. Alba Iulia is de hoofdstad van de judetul Alba. 

Alba betekent “wit” en komt uit de tijd dat de Slaviërs de nederzetting Belgrado (‘White Castle’) noemden . Iulia komt van de naam van de Roemeense prins Gelu (Iulius in het Latijn) die in de 10e eeuw over het land rond Alba Iulia heerste. De Habsburgers probeerden de naam Alba Carolina op te leggen ter ere van keizer Karel VI. In 1918 werd de naam van de stad opnieuw in Alba Iulia veranderd.

Het zachte klimaat en de vruchtbaarheid van de grond maakte het gebied rond Alba Iulia bewoonbaar sinds de oudheid. Alba werd een toonaangevende wijnbouwregio sinds de 1e eeuw na Christus.

De stad heeft weliswaar niet de allure van Sibiu of Brasov, maar toch bevind je je in Alba Iulia op historisch grondgebied. Alba Iulia is een van de oudste nederzettingen in Roemenië, in de oudheid stond het bekend als Apulum. Alba Iulia diende als het grootste militaire en economische centrum tijdens de Romeinse bezetting. Tempels, mozaïeken, thermen en standbeelden, amfitheaters, het paleis van de gouverneur “Daciarum Trium” – alles gaf de originele Apulum de alure van een miniatuurkopie van “moederstad” Rome.

In Alba Iulia is in 1919, voor de tweede keer, de staat Roemenië ontstaan.  In 1922 werd Prins Ferdinand tot koning van Roemenië gekroond in een act die de unie weerspiegelde die meer dan vier eeuwen eerder door Mihai Viteazul werd bereikt. In 1599 had Mihai de Dappere hetzelfde geprobeerd in Alba Iulia. De eenheidsstaat hield toen maar 1 jaar stand. Het hof van Mihai de Dappere is nog steeds te zien, maar doet nu dienst als militaire basis. De boerenopstand onder leiding van Horea, Closca en Crisan, uitgevoerd op 28 februari 1785 op de Dealul Furcii veranderde de stad in een symbool van de strijd voor gerechtigheid en vrijheid.

Een bezienswaardigheid is de citadel. De twee kathedralen zijn dé bezienswaardigheden van Alba Iulia. Ook een bezoek waard zijn de twee musea die de stad rijk is.

De vesting van Alba Iulia heeft dubbele muren en aan de noordzijde twee barokke poorten. Kom je aan de zuidzijde binnen, dan zie je als eerste de Orthodoxe kathedraal met zijn hoge poort. Naast de Orthodoxe kathedraal staat de Katholieke kathedraal die verbazend leeg, maar eveneens bijzonder is. Van buiten is het gebouw nogal merkwaardig gebouwd: in gotische, Romaanse en zelfs renaissancestijl.

Loop je tussen de twee kerken door dan kom je op een pleintje met een standbeeld van Mihai Viteazul en het prinselijk paleis van Mihai Viteazul, wat tegenwoordig een kazerne is. Ook vind je aan dit plein de twee interessantste musea van Alba Iulia: het historisch ‘museum van de eenheid’ en de ‘zaal van de eenheid’, waar Roemenië is ontstaan. Het historisch museum overstijgt mijns inziens zelfs die in Boekarest; niet alleen veelomvattend, maar ook netjes. Alles is er te zien: van Romeinse beelden tot kanonnen en van Dacische bijlen tot een maquette van het middeleeuwse Alba Iulia.

De ‘zaal van de eenheid’ aan de overkant is eveneens interessant, maar wel kleiner. Het museum herbergt een collectie traditionele kleding enzo. De zaal van de eenheid zelf, aan het einde van het museum, is het meest indrukwekkend. De marmeren zaal is versierd met allerlei schilderingen en ornamenten. Hier staat ook het bureau waar de handtekening is gezet onder de eenheidsverklaring. Loop je van het museum helemaal naar de noordzijde dan kom je bij een obelisk, alwaar je een aardig uitzicht over de moderne stad hebt. Verder heeft Alba Iulia een aardig winkelcentrum en nog een aantal kleine parkjes.

Bezienswaardigheden:

  • Het museum van de eenheid (Muzeul Unirii)
  • De zaal van de eenheid (Sala Unirii)
  • De katholieke kathedraal
  • De orthodoxe kathedraal
  • De vestingmuren en poorten
  • De obelisk op de vestingheuvel
  • Het prinselijk paleis van Mihai Viteazul (niet te bezoeken)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *