Sighet

Plaatsen > Sighet

Sighet is een stad in het noordelijke deel van de Maramures, omsloten door de rivieren de Iza en de grensrivier met de Ukraine, de Tisa.

De stad heeft twee musea, het Verzetsmuseum (de voormalige gevangenis van tegenstanders van het regiem) en het Openluchtmuseum (met onder andere het huisje van Elie Wiesel). Verder is een bezoek aan de nieuwe brug over de Tisa naar de Ukraine de moeite waard vanwege de bijzondere constructie van deze brug.

Sighet herbergde een geheime hoogbeveiligde gevangenis waar na de tweede wereldoorlog ministers, generaals, bisschoppen en academici die het niet eens waren met de machtsovername door de communisten, werden opgesloten. Men wilde hen zo ver mogelijk weg hebben van de hoofdstad Boekarest. Er werd voor Sighet gekozen, aan de grens van de toenmalige Sovjet-Unie, omdat men ze snel kon overdragen aan het Rode Leger, mocht het in Boekarest mislopen. De cellen zijn nu omgevormd tot een museum over de donkere kanten van het vroegere regime met de vervolging van politieke tegenstanders en de persoonsverheerlijking van Ceausescu. Er hangt ook een fotoserie van de grote leider die in de hoofdsteden van het Westen met veel egards werd ontvangen, terwijl zijn vrouw het zoveelste diploma honoris causa kreeg.

Inkopen doen op de dagelijkse markt in het centrum geeft direct een goed beeld van de economie op het platte land.

Er zijn in Sighet een aantal redelijke hotels (in Nederlandse termen met * of **). Hotel Flamingo ligt in een achteraf straatje, heeft een mooi terras, 5 redelijke kamers en een goede keuken. Pension Buti heeft aan 5-tal keurige kamers en een goed restaurant, maar heeft geen terrasmogelijkheid. Hotel Perla, aan de uitvalsweg naar Satu Mare, is een Zwitsers-Roemeens hotel, met 6 keurige kamers en een schitterend tuinpaviljoen om lekker buiten te eten.

Alle hotels verzorgen regelmatig een feest (bruiloft, schoolfeest, dopingsfeest). Op die dagen en vooral nachten, is het beter deze hotels te verlaten vanwege de luide muziek die tot in de kleine uurtjes kan doorgaan.

“Ileane” is een tearoom aan de hoofdweg (bij het OMV tankstation), met een gezellig druk terras om mensen te bekijken. Lekker gebak en ijs maken een bezoek aan de tearoom tot een feest.

Pagina met bijdrage van Wouter Emsbroek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *