Maramureş

Plaatsen > Maramureş

De Maramureş is een hele traditionele streek in het noordwesten van Roemenië waar nog veel houten huizen en kerken te vinden zijn.  Het landschap van de Maramureş is zeer landelijk met heuvels en weilanden waar u veel hooimijten zult zien.

De boerencultuur bloeit nog steeds en er is een interessante mix van traditionele muziek, met de hand gemaakte houten structuren en kleurrijk textiel om te ervaren. Het is alsof je een stap terug in de tijd doet (op een goede manier). Hier komt de ware Roemeens traditie meer tot leven dan elders in het land.

Met name de houten kerken, Sapinta en de traditionele dorpjes zijn de moeite waard.  De meeste kerken en huizen zijn door de bewoners helemaal van hout gemaakt. 

Maramures is een van de meest afgelegen en meteen ook achtergebleven streken van Europa. Het bergachtige grensgebied met Hongarije en Oekraïne ligt zo geïsoleerd dat het na de Tweede Wereldoorlog ontsnapte aan de collectivisering. Toen de Roemeense dictator Ceausescu bij zijn ‘systematisering’ dorpen platwalste en gruwelijk lelijke appartementsblokken in de plaats zette, werd Maramures opnieuw vergeten. Zelfs in de provinciale hoofdstad Baia Mare staat nauwelijks hoogbouw. Van de recente verwestering in het Oostblok na 1990 valt hier evenmin iets te merken. Veel mensen leven hier als honderd jaar geleden. De paardenkar is hier nog een veelgebruikt transportmiddel, langs de weg zie je soms een spinnewiel in actie, vrouwen dragen wijde kleren met borduurwerk, mannen hoedjes met een smalle rand.

Vanuit Boekarest kan men een binnenlandse TAROM-vlucht nemen (duurt ongeveer 5 kwartier), anders is de trein ook mogelijk (duurt ongeveer 11 uur).

Iets wat je in ieder geval niet mag missen is het Vrolijke Kerkhof in Sapinta. Op het kerkhof staan houten kruizen in vrolijke kleuren, voorzien van allerlei spreuken en verhalen over de personen die in de graven liggen.

In de mijnwerkersstad Baia Mare vind je het huis van Iancu de Hunedoara (een bekende Hongaarse koning) met dikke muren eromheen aan de Bulevardul Bucuresti. Ten zuiden van deze straat staat de grote St. Stefanskathedraal met zijn 50 meter hoge toren. Strada Monetariei is een aardig middeleeuws straatje met een 19e eeuwse gereformeerde kerk. Verder vind je in Baia Mare nog een paar vestingwerken (Piata Izvoarelor en Strada Monetarii) en een plattelandsmuseum met meer dan honderd gebouwtjes.

Bezienswaardigheden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *