Sovata

Plaatsen > Sovata

Sovata heeft 4 woonkernen midden in de bossen van  Mureş in Transylvania. Naast Sovata zijn dat: Căpeti; Ilieşi en Săcădat. Tot 2004 behoorde ook Sărăteni tot Sovata, maar die kern is zelfstandig verder gegaan. Sovata ligt op 475 – 600 meter hoog, aan de voet van de Carpaten. In de bossen rond Sovata kunt u beren, wolven, lynxen, wilde varkens en herten tegenkomen.

Sovata heeft 11.614 inwoners. Ruim 90% van de inwoners is van Hongaarse afkomst.

Het dorp Sovata is ontstaan rond een thermisch meer dat wel “beren”-meer wordt genoemd. Het Beren Meer is 288m lang, 132-210m breed en bijna 19 meter diep. Het meer is zeer geschikt om te zwemmen. Naast het grote meer “Lakul Ursu”(Beren Meer) zijn er nog 4 andere, kleinere meren: Mogyros (Hazelnootmeer), Zold (Groene Meer) en Fekete (Zwarte Meer).  Het Beren meer heeft het hoogste zoutgehalte; namelijk 256 gram per liter water.

Sovata is in binnen- en buitenland bekend geworden door zijn gezondheids- en ontspanningsmogelijkheden. Het water en de modderbodem van het meer hebben een geneeskrachtige werking: mensen met reuma en gynaecologische problemen vinden er veel baat bij.  Sovata is één van de meest bekende kuuroorden met natuurlijke zoutwaterbronnen van Roemenië. De in Sovata gemaakte ‘modder-packing’ is wereldberoemd. Tijdens het communistische regiem was Sovata een geliefd kuuroord. Na de omwenteling is het toerisme sterk afgenomen.

Ook het centrum van Sovata is een bezoek waard. U vindt er mooie, oude, houten villa’s, veel gezellige terrassen, een dagelijkse markt in de zomer en de vele kleine winkels nodigen de toeristen uit voor een bezoek. Sovata heeft een eigen skipiste en skilift. Vanuit het hotel kunt u schitterende tochten maken naar de Carpaten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *