Meren

Thema’s > Meren

De ca. 3000 meren komen voornamelijk voor in het Donaudal, de Donaudelta, hoog in de Karpaten en de kustvlakte van Dobrogea.
De grootste meren zijn in feite lagunes die vlak achter de kustlijn liggen: de Lacul Razelm (394 km2), Lacul Sinoe (166 km2) en Lacul Goloviţa (119 km2).

Een andere veel voorkomende groep meren is die van de limans (verdronken rivierdalen), die zowel aan de kust als langs de Donau in Walachije voorkomen en meer dan 30 km2 groot zijn.
Grote stuwmeren zijn Lacul Vidraru en Lacul Bicaz.

De gletsjermeren in de Karpaten, gevormd aan het einde van de laatste ijstijd, zijn klein maar spectaculair. Vermeldenswaardig zijn de gletsjermeren in het Retezatgebergte: Zanoaga, het diepste meer van het land en Bucura, het grootste en de meren in de Transylvaanse Alpen (Balea, Capra, Caltun, Podragu ).

Het St. Ana meer, in het Ciomatu Mare Massif, nabij Tusnad is het enige vulkanische meer in Roemenië. Het ligt beschut in een perfect bewaarde krater en omgeven door uitgestrekte sparrenbossen. Het meer wordt alleen gevoed door regen. Daarom is het water bijna net zo zuiver als gedestilleerd water.

Het rode meer, gelegen in het Hasmas-massief, in de buurt van de kloven van Bicaz, is uniek in vorm en landschap. Het is een natuurlijk stuwmeer dat in 1837 werd gevormd na een grote aardverschuiving. De naam “Lacul Rosu” (rood meer) komt van de roodachtige neerslag vanuit de belangrijkste zijrivier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *