Tîrgu Mures

Plaatsen > Tîrgu Mures

Tîrgu Mures is zeker een bezoek waard. Vooral uit de 19de en 20ste eeuw is in deze stad nog veel moois te zien. Iets wat niet direct zichtbaar is, is dat deze stad te maken heeft met een grote Hongaarse minderheid, wat in 1990 zelfs tot bloedige rellen geleid heeft. Bovendien heeft deze stad een Hongaarse universiteit, wat veel Roemenen een doorn in het oog is.

Mijn eerste advies is om je auto betaald te parkeren tegenover de prefectuur. De Katholieke kerk links (die met die koepel) kun je rustig overslaan. Begin met een bezoek aan het Jugendstil cultuurpaleis; gratis en best mooi. Loop daarna door de brede winkelstraat (het rozenplein) langs de Mac Donald’s. Aan weerszijden van de straat zie je indrukwekkende gebouwen, maar helaas ook lelijke flats. Links zie je een pleintje met daarachter het theater en hotel Continental.

Ook is er links een onopvallend etnografisch museum waar je traditionele kleding en allerlei gebruiksvoorwerpen van vroeger kunt bekijken. Voor het geld hoef je het niet te laten, maar het museum is dan ook niet echt spectaculair. Aan het einde van het plein zie je de lelijke Orthodoxe kerk in het midden en rechts de mooiere Hongaars Katholieke kathedraal. Bekijk de beide kerken en kom tot de conclusie dat de Orthodoxe kerk van binnen honderd keer mooier is dan van buiten.

Houdt links aan en steek over. Uiteindelijk kom je dan bij de burcht die met zes torens en 900 meter muur de Hongaars Gereformeerde kerk beschermde tegen aanvallen van de Turken. Loop over de gallerijen van de bastions die meer dan een halve kilometer lang zijn om optimaal te kunnen genieten van de mooie vestingwerken.

Als je de dierentuin (Gradina zoologica) wilt bezoeken moet je vanaf de burcht (aan de kant van het rozenplein) een kilometertje rechtdoor rijden en dan rechtsaf slaan. Het staat slecht aangegeven dus vraag het even. In de verpauperde dierentuin ontbreken de olifanten en de giraffen, maar aan apen, wilde dieren en vogels heeft de dierentuin meer dan genoeg.

Bezienswaardigheden

  • Het cultuurpaleis (gratis toegang)
  • Het prefectuurgebouw
  • De katholieke kerk naast het stadhuis
  • De orthodoxe kathedraal aan het rozenplein
  • De mooie vesting met de honderden meters bastion
  • De dierentuin
  • De Hongaarse katholieke kathedraal aan het rozenplein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *