Thema’s > Minderheden in Roemenie
Het Roemeense volk ziet zich als afstammeling van de Daco-Romeinen. In de geschiedenis hebben echter vele volkeren zich met hen vermengd. Daarom zijn de Roemenen etnisch gezien geen eenheid, maar dat is met meerdere landen ook het geval. De Amerikanen zijn bijvoorbeeld ook gezien de geschiedenis geen etnische eenheid, aangezien vele afstammen van Europeanen.
In Roemenië leven zo ongeveer 22 minderheidsgroepen:
Duitsers (ook wel Saksen)
Het begon allemaal in de 12de eeuw toen de Hongaarse Koning Geza II Duitsers naar Transsylvanië haalde om daar o.a. de grenzen te versterken. Van Braşov en Sighişoara wist deze bevolkingsgroep bloeiende handelssteden te maken. In de 18de eeuw kwamen opnieuw Duitse migranten naar Roemenië die zich voornamelijk in de Banaat vestigde. Deze migranten noemt men ook wel de Schwaben. Onder het Ceauşescu-regime wilden echter velen Duitsers terug naar de Bondsrepubliek. Ceauşescu wilde daar munt uit slaan en verplichtte West-Duitsland om per vertrekkende Duister een bedrag van 8000 mark te betalen. Gebeurde dat niet, dan werd het niet toegestaan.
Hongaren
De Hongaren vormen 7 procent van de totale bevolking van Roemenië. De meeste wonen in Transsylvanië. Tussen de Roemenen en de Hongaren bestaan nog altijd haatgevoelens, o.a. over het feit dat vroeger veel Hongaarse grootgrondbezitters actief waren die de macht hadden over de Roemeense boeren. President Ceauşescu nam de Hongaarse bevolking hun rechten af en de Hongaarse universiteit in Cluj-Napoca moest hoe dan ook opgaan in de Roemeense universiteit.
Joden
Voor de Tweede Wereldoorlog leefden de Joden met name in Noord-Roemenië. In Boekarest, Braşov, Sighetu Marmaţiei, Timişoara en Tîrgu Mureş zijn nog synagogen te zien die ze daar hebben achtergelaten, zogezegd. In de tijd dat Ion Antonescu aan de macht was in Roemenië werden Joden afgevoerd naar vernietigingskampen in Roemenië. Het was de opperrabbijn Moses Rosen die tijdens het communistische tijdperk het voor elkaar kreeg dat Joden hun geloof mochten blijven uitoefenen en konden emigreren naar Israël, wanneer dat wenselijk was. Vandaag leven er nog zo´n ongeveer 9100 joden in Roemenië.
Lipoveni
Dit zijn Russische Roemenen die zijn te vinden in het gebied van de Donaudelta. Deze kwamen naar Roemenië in de 17de eeuw om aan vervolging in Rusland te ontkomen nadat ze aan hun oude gewoonten wilden blijven vasthouden die verboden werden door de Russisch-Orthodoxe Kerk. Men herkent deze bevolkingsgroep o.a. aan hun blonde haar.
Zigeuners (Roma)
Een klein gedeelte van deze bevolkingsgroep leidt in de zomer een trekkend bestaan. Autochtone Roemenen zijn niet echt gesteld op deze bevolkingsgroep. Het zijn volgens hen de grootste misdadigers. Een moord is bijvoorbeeld al bij voorbaat gepleegd door een Zigeuner. Sinds de val van Ceauşescu is het al vaak voorgekomen dat Zigeunerwijken door autochtonen Roemenen werden aangevallen en in brand werden gestoken, nadat een Zigeuner een vergrijp had gepleegd of wanneer er een ruzie had plaatsgevonden. Ceauşescu heeft meerdere malen regeringstroepen op Zigeunerdorpen afgestuurd om het met de grond gelijk te maken.
Overige
Sterk in de minderheid zijn de Turken, Oekraïners, Serviërs, Bulgaren, Grieken, Polen, Russen, Slowaken en Tsjechen.