Vama Veche

Plaatsen > Vama Veche

Vama Veche betekent letterlijk ‘oude grens’ en is het meest zuidelijke dorp aan de Zwarte Zee-kust. Vama Veche is een van de beste plaatsen aan de kust voor jonge avonturiers. Men kan hier doen en laten wat men wil en men bevindt zich altijd tussen jeugd.

Wat de Spaanse oostkust was voor West-Europeanen, dat was de Roemeens-Bulgaarse Zwarte Zeekust voor inwoners van het Oostblok. In de jaren zestig en zeventig verrezen langs vrijwel de gehele kustlijn grote hotels en vakantiecomplexen om Oost-Duitsers, Polen, Tsjechen, Slowaken en Hongaren gelegenheid te geven een zomer lang aan het strand te liggen.

De communistische Costa Brava. Door deze toeristische expansie ging het oorspronkelijke karakter van de Zwarte Zeekust verloren. Klassieke vissersdorpen verdwenen. Althans: bijna. Want een klein strookje bleef gespaard.

Wie langs een eindeloze reeks naar Romeinse goden vernoemde toeristische complexen naar het zuiden rijdt, ziet hoe het kustlandschap op een goed moment openbreekt. In de dorpen 2 Mai en Vama Veche, vlak bij de Bulgaarse grens, kun je nog op dezelfde manier ‘naar zee gaan’ als de Roemeense stadselite met haar elegante badpakken een eeuw geleden.

Zoals zo vaak blijkt dan dat vroeger alles veel leuker was. Je kunt nog overnachten in lage vissershuisjes en direct uit hun tuin het strand op lopen. Je kunt nog kabeljauw eten en zoete witte wijn drinken op door rietwanden omgeven terrassen, die ’s avonds meewiegen in de avondbries. Vama Veche was vroeger een soort hippiebadplaats, dat is de reden dat het zo goed bewaard is gebleven, maar nu beginnen er toch al een paar hotels te komen. Vanuit Vama Veche kun je over het strand naar Bulgarije lopen.

Er is een groot goudgeel strand waar men volop van de bakkende zon kan genieten. Voor verfrissing zijn er voldoende winkeltjes die drank verkopen en waar men zich tevens kan voorzien van eetwaren. Om de nacht door te brengen kan men gratis kamperen op het strand of men kan gewoon in een slaapzak onder de sterrenhemel slapen. ’s Nachts worden er kampvuren gemaakt door diegenen die zich voorzien hebben van hout. Dit vormt het enige probleem, er is geen bos in de dichte nabijheid maar wanneer men met de auto is kan dit wel opgelost worden. Er zijn meer dan voldoende drinkgelegenheden waar men zich overdag te goed kan doen aan een frisse pint of iets dergelijks en die ’s nachts omgetoverd worden tot discotheek.

 

Eén gedachte op “Vama Veche

  1. ?

    hey,
    ik weet niet wanneer dit is geschreven maar is het vandaag de dag nog steeds mogelijk om gratis op het strand te overnachten in tenten?

    groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *