Fauna

Thema’s > Fauna

Vanwege het gevarieerde terrein en klimaat heeft Roemenië een gevarieerde fauna.
Meer dan 33.792 soorten dieren zijn te vinden in Roemenië.

De dierenwereld in Roemenië is uniek in Europa. Door de ongereptheid van het land zijn er hier nog diersoorten, die in de rest van Europa bijna niet meer voorkomen. De dierenwereld is een typische fauna van de Balkan: een mengsel van Centraal-, Zuid- en Oost-Europese elementen met vanuit het oosten opdringende Aziatische soorten als bijvoorbeeld steppeadder, zeearend, gevlekte en steppebunzing

Op het platteland zult u ongetwijfeld nog broedende ooievaars tegenkomen, zelfs de zeldzame zwarte ooievaar kunt u er aantreffen. In heuvels en vlaktes zijn nog grote populaties dassen te vinden. In de bergriviertjes ziet men behalve forel ook otters en ijsvogeltjes. Vele zeldzame vlindersoorten kan men er bewonderen. Op de vlakten en in de heuvels zijn patrijzen, hazen, vossen, reeën, everzwijnen en dassen te vinden. In de beukenbossen komen ca. 100 vogelsoorten voor, waaronder de groene specht, ringduif, grijze uil en Vlaamse gaai. In sparrenbossen leven o.a. berghaan, hazelhoen, zwarte specht en goudfazant.

In het grote nationale park in de zuidelijke Karpaten (West-Roemenië) leven 400 unieke soorten zoogdieren o.a. nog gems, bruine beer (ca. 5400 exemplaren), karpatenhert, marter, lynx (2000), wolf (3500), steenarend en notenkraker, en is daardoor uniek voor Europa. 60% van de Europese bruine berenpopulatie leeft in de Karpaten.

Het grote reservaat in de Donaudelta aan de Zwarte Zee is terecht beroemd door de rijke vogelwereld met o.a. aalscholvers, ibissen, ooievaars, lepelaar, reigers, eenden (o.a. de witkopeend), zeearend, hop, scharrelaar en ijsvogel. Het is tevens de enige plek in Europa waar pelikaankolonies voorkomen. De Donau-delta is verder een kruispunt van vijf vogeltrekroutes en ca. 300 vogelsoorten maken gebruik van deze plek om uit te rusten en te eten, o.a. de zwarte kormoraan.

De delta is zeer visrijk en omvat ca. 100 soorten, waaronder 6 steurachtigen, karpers, meervallen, baarzen en snoeken. In de Zwarte Zee wordt op tarbot, harder en haring gevist en er komen ook dolfijnen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *