Fietsen

Thema’s > Fietsen

Zoals u elders op deze site kunt lezen is Roemenie een geweldig land met een prima keuken, klimaat en cultuur. Het Roemeense klimaat is prima geschikt om te fietsen tussen begin mei tot half oktober. Fietsen in Roemenie is eigenlijk alleen geschikt vaan wat avontuurlijk ingestelde en improviserende fietsers die, vooral in de afgelegen gebieden, niet opzien tegen ontberen van luxe westerse voorzieningen.

Op deze pagina willen we verder ingaan op de specifieke zaken die een fietser in Roemenie tegenkomt.

Het fietsen in de heuvels van Roemenie over bosbouwwegen en langs de paden van de herders kan heerlijk ontspannend en inspannend tegelijk zijn. Hier is het onthaasten uitgevonden.

Als u niet de natuur, maar de bewoonde wereld intrekt op de fiets willen we u toch waarschuwen. Hoewel fietsen in Roemenië geen onbekend verschijnsel is is fietsen in Roemenie heel anders dan in Nederland of België. Het Roemeense verkeer kent meer risico’s dan zij gewend zijn en op de fiets wordt u daar erg aan blootgesteld.

Roemenie kent geen fietspaden. We adviseren u dan ook geen gebruik te maken van de grotere doorgaande wegen waar veel vrachtverkeer op rijdt. Op de kleinere wegen is het wegdek veel slechter, maar u komt toch ook liever wat later aan dan helemaal niet? De weg van Arad, via Deva en Sibiu naar Boekarest is gevaarlijk, want dat is de drukste weg van het land. Het is een van de wegen waarover vrachtauto’s van West naar Oost-Europa en verder rijden. Helaas is er tussen Arad en Deva soms geen alternatief.

Het beste neemt u uw eigen fietsen mee.  Wij adviseren een Mountain Bike, ATB of Hybride fiets te gebruiken in Roemenië. De moeite die u doet om uw eigen fiets mee te nemen naar Roemenie wordt ruimschoots beloond met een vrijheid die u nog nooit ervaren hebt, om nog maar te zwijgen van om het spectaculaire landschappen die u onderweg kunt bewonderen.

De secundaire wegen, vooral in de Karpaten, zijn soms behoorlijk steil. Gebruikt u altijd een goede kaart bij de voorbereiding.

Fietsenmakers vindt u in veel grote steden in Roemenie, maar vaak hebben zij geen onderdelen van de door Nederlanders en Belgen gebruikte moderne fietsen zoals Mountain bikes, ATB’s en Hybrides. Wij adviseren u dan ook om de belangrijkste reserveonderdelen mee te nemen in uw bagage. Veel fietsenmakers in Nederland of Belgie zullen graga een noodset voro u samenstellen met o.a. binnenband, derailleurkabel, remkabel enkele spaken en wat gereedschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *