Verkeer

Thema’s > Verkeer

Reizen per trein is goedkoop en de steden en grote delen van het platteland zijn redelijk goed bereikbaar. Vanwege het matig ontwikkelde wegennet zijn de spoorwegen nog altijd van groot belang voor zowel personen- als het zakelijke vervoer. Het spoorwegennet beslaat 11 275 km waarvan 3600 km geëlektrificeerd is. Het railnetwerk is in handen van de Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane, kortweg de CFR.

Velen houden van een vakantie met de auto.  Dit is de ideale formule om op eigen tempo Roemenië te ontdekken. Dikwijls brengt de lange afstand die moet overbrugd worden tussen Nederland, België of Luxemburg en Roemenië, de mensen in twijfel. Zeker voor personen  die het vermoeiende traject willen vermijden of niet enkele dagen van hun vakantie willen verspelen onderweg. De oplossing ? Neem het vliegtuig en huur ter plaatse een auto (kijk verder onder “Autoverhuur” voor meer details).

Als je toch besluit om met de wagen te gaan, weet dan dat ongeveer 2.400 Km moeten afgelegd worden van Brussel tot Boekarest (waarvan 600 Km. Vanaf de Roemeense grens tot de hoofdstad). De twee belangrijkste wegen voor toeristen zijn de E60, die het land bij Oradea binnenkomt, en de E68 vanaf grensovergang Arad. De gemiddelde reissnelheid ligt op ongeveer 60 km/uur. Roemenie is zo’n 5 keer groter dan Nederland.

De tolsticker Rovieneta is verplicht als je door het land wilt rijden. Hij is te koop bij de meeste tankstations en grensovergangen.

In de “buitengebieden” zijn de wegen erg smal, slecht onderhouden, grote gaten, veelal onverhard. De autowegen zijn op wat uitzonderingen na allemaal tweebaans en over het algemeen goed te bereiden. Ik wil u medelen dat de algemene hoofd wegen goed te bereiden zijn in roemenie en dit steeds beter word.

De wegen gaan meestal dwars door steden en dorpen heen. Niet alleen maakt het zware vrachtverkeer gebruik van de autowegen, ook fietsers, paard & wagen en zelfs wandelaars kunt u er tegen komen. Vooral ’s nachts leidt dit, als u niet goed oplet, tot onverwachte ontmoetingen. Wij raden u aan om zoveel mogelijk overdag te rijden. Als u na 23.00 nog de weg opmoet, er is dan eigenlijk niemand meer op de weg. Rijd met groot licht zoals U ook zou doen in Nederland als op de snelwegen geen verlichting is.

Gordelplicht
Passagiers op de voorstoel van een auto moeten te allen tijde een veiligheidsgordel om hebben. Kinderen onder de 12 jaar moeten op de achterbank.

Verlichting
Verlichting is ook overdag verplicht en wordt gecontroleerd.

Bellen tijdens het rijden
Het gebruik van mobiele telefoons tijdens het rijden is verboden (alleen handsfree apparaten zijn toegestaan).

Maximumsnelheid
Binnen de bebouwde kom 50 km/h, buiten de bebouwde kom 90 km/h, op de snelweg 130 km/h. Voor auto’s met aanhangers gelden dezelfde maximumsnelheden, met uitzondering van de snelwegen waar maximaal 90 km/h gereden mag worden.

Voorrang
Rechts houden, links inhalen. Verkeer van rechts heeft altijd voorrang, dus ook naderend verkeer bij rotondes. Op bergwegen en andere hellende wegen heeft stijgend verkeer voorrang op dalend verkeer.

Benzinepompen
Brandstof moet contant worden betaald.
LPG is beperkt verkrijgbaar. De verkrijgbaarheid van loodvrije benzine (benzina fara plumb) is sterk verbeterd. Benzinepompen zijn er vooral op doorgaande wegen voldoende.

Bandenplakstations ‘Vulcanizare’ zijn er vooral op doorgaande wegen voldoende. Een buitenband is een ‘anvelopa’.

Tol
Sinds 1 Januari 2005 is een “Rovinieta” (belasting sticker) voor auto’s in Roemenie verplicht. Het vignet is altijd verplicht en er wordt geen onderscheid tussen snelwegen en overige wegen gemaakt. Deze vignetten zijn verkrijgbaar aan de grens en bij Mol, Petrom en Ropetrol benzine stations. Kentekenbewijs laten zien voor tarief. Zorg voor een fotokopie van uw autopapieren, deze wordt namelijk ingehouden bij uitreiken van het vignet. Wordt u aangehouden zonder vignet dan kost dat tussen de 80-120 Euro boete. Meer informatie: www.Oamtc.at (Du)
RoVigneta is online beschikbaar via www.RoViniete.ro

Ongeluk
In geval van een auto-ongeluk verlaat u de locatie niet, belt u de politie en zorgt u ervoor dat u een kopie van het politierapport ontvangt. Zonder dit proces-verbaal, is een garage wettelijk verplicht uw auto voor reparatie te weigeren. Mocht u betrokken raken bij een ernstig ongeval, dan moet u er rekening mee houden dat u het land voor enige maanden niet mag verlaten, tot de gerechtelijke procedure is afgerond. Arrestatie kan niet worden uitgesloten.

Alcohol
Alcohol en verkeer: bij de geringste aanwezigheid van alcohol in het bloed riskeert men zware straffen. Rijden onder invloed van alcohol is een strafbaar feit en de straffen zijn streng.
De politie heeft de bevoegdheid om voertuigen willekeurig te laten stoppen en om alcoholtests uit te voeren.

Overig transport
Pijpleidingen zorgen voor het transport van aardolie en -gas. De Donau is de belangrijkste waterweg, waarop een groot deel van het goederentransport tussen Oost- en Centraal Europa plaatsvindt. De Zwarte Zee heeft eenzelfde functie. De belangrijkste internationale luchthavens zijn Boekarest en Constanta.

Eén gedachte op “Verkeer

  1. Eric

    Hoe oud is deze informatie? Ik herken een beeld van mijn laatste reis naar Roemenië in 2007, maar dat is dus inmiddels 15 jaar geleden. Is het Rovigneta-tolvignet nog een sticker die je op kunt plakken, of is het vignet alleen via internet te koop en gaat controle via je nummerplaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *