Geldzaken

Thema’s > Geldzaken

De meest gebruikte betalingsmethode in Roemenië is contant. Maar de meeste bedrijven accepteren ook creditcardbetalingen.

Munteenheid Roemenie
De officiële munteenheid is de Roemeense Lei (RON). Op 1 juli 2005 heeft er een revaluatie van de lei plaatsgevonden. 1 nieuwe lei is nu 10 000 oude lei waard. De oude ISO code was ROL.

Huidige wisselkoers voor geselecteerde vreemde valuta.

Vreemde valuta kunnen worden ingewisseld bij banken of  erkende wisselkantoren (genaamd: “casa de schimb” of “birou de schimb valutar” ).  Internationale luchthavens en grotere hotels bieden ook een wisselkantoor.

De lei is buiten Roemenië niet te koop. Wissel bij de grens enkele euro’s. Wissel niet teveel geld ineens, omdat u slechts met veel verlies geld kunt terugwisselen en het prijsniveau in Roemenië beduidend lager ligt dan in het westen. Let u goed op de geboden wisselkoers. Zo zijn er bij de grens verschillende banken met een verschillende koers. Roemeense lei terugwisselen in euros is moeilijk en alleen mogelijk op vertoon van het wisselbewijs.

Munten zijn praktisch niets waard in Roemenië, hoewel ze nog wel circuleren in de waarden van 500, 1000 en 5000 lei. Het lijken chocolademuntjes, maar zijn wel legaal betaalmiddel.
Zorg voor voldoende kleingeld! Roemenië kent een gigantisch kleingeld tekort. Betaal je met groot geld, loop je de kans om kauwgom of zuurtjes terug te krijgen in plaats van kleingeld.

Gangbare bankbiljetten :
De bankbiljetten die in juli 2005 in omloop zijn gebracht hebben dezelfde afmetingen als eurobiljetten, zodat machines bij een toekomstige overstap naar de euro makkelijker zijn aan te passen. Blijf opletten: RON en ROL zeggen allebei LEI op het papier.

De nieuwe biljetten:

500 lei

500 lei

100 lei

100 lei

50 lei

50 lei

10 lei

10 lei

5 lei

5 lei

1 lei

1 lei

In- en uitvoer van geld
Invoer Roemeense valuta: tot 500.000 ROL (biljetten van 50.000 ROL en 100.000.ROL mogen niet worden ingevoerd)
Invoer andere betaalmiddelen: vrij. Boven (tegenwaarde van) USD 1.000 aangifte bij de douane aanbevolen.

Uitvoer Roemeense valuta: tot 500.000 ROL (biljetten van 50.000 ROL en 100.000 ROL mogen niet worden uitgevoerd.
Uitvoer andere betaalmiddelen: tot bij invoer aangegeven bedrag. Inwisselen deviezen bij grenswisselkantoren, vliegveld, banken, sommige reisbureaus- en hotels. Op vertoon van wisselnota’s overgehouden zijn lei terug te wisselen naar westerse valuta.

Cheques
Cheques worden bijna nergens aanvaard en als ze aanvaard worden is dat tegen een hoge commissie. Neem dus bij voorkeur cash euro’s mee, dat wordt in alle banken en wisselkantoren aanvaard. Travellercheques zijn overbodig.

Creditcards
De belangrijkste in Roemenië geaccepteerde creditcards zijn Visa International, EuroCard / MasterCard (EC / MC), Europay International en America Express.

Visa, Access, Carte Blanche, Diners Club, American Express en Euro-Mastercard worden in de steden geaccepteerd.

Als u uw creditcard op het platteland wilt gebruiken, zal dat lastig worden: ze worden nauwelijks geaccepteerd. We raden u aan contant geld bij u te hebben..

Veel creditcardgebruikers weten niet dat de creditcard gekoppeld is aan een pincode. Om nare verassingen tijdens de vakantie te voorkomen, adviseren we u: Vergeet de pincode van je creditcard niet als je op vakantie gaat.

Pinnen
In de steden zijn voldoende geldautomaten waar u geld kunt pinnen. In grotere steden kan je geld uit een geldautomaat halen met een internationaal gecodeerde bankkaart.

Banken
De meeste banken zijn open van 09:00 tot 15:00 uur, sommige tot 17:00 uur en ze zijn gesloten op zaterdag en zondag. Sommige banken zijn ook open op zaterdag van 9:30 uur tot 12:30 uur. 

Geld wisselen
Het is niet altijd de aangewezen manier om in de bank geld te wisselen. Er zijn overal wisselkantoren die meestal een betere koers geven. Let wel op sommige wisselkantoren lijken aantrekkelijkere wisselkoersen te geven maar vragen dan meestal ook een commissieloon van 8%, waardoor je eigenlijk nog verlies maakt. Wissel zeker nooit op straat. Het is niet alleen verboden, maar ook nog zeer gevaarlijk en de koers ligt nauwelijks iets hoger dan in de wisselkantoren. Het is zeker het risico om bestolen te worden niet waard.

LET OP ! Waar vroeger de US $ fel begeerd was, doet nu de Euro meer en meer zijn intreden op de Roemeense markt.

Inflatie
Vergeleken met andere landen in de regio is de inflatie in Roemenië nog steeds erg hoog. Over 2004 werd een gemiddeld inflatiecijfer van 11,9 procent gemeten. De EIU verwacht dat de gemiddelde inflatie in 2005 voor het eerst onder de 10 procent zal kunnen uitkomen.
De Roemeense lei is volledig omwisselbaar, waardoor hij op elk gewenst moment tegen harde valuta kan worden ingewisseld. In januari 2005 was de koers 38.888 lei ten opzichte van de euro. Op 1 juli 2005 vond een koerscorrectie plaats, waarbij vier nullen zijn geschrapt.

Stijging consumentenprijzen (in procent ten opzichte van het voorgaande jaar)

2003 – 15,3

2004 – 11,9

2005 (verwacht) – 9,2

2006 (verwacht) – 6,2

2007 (verwacht) – 5,8

Bron: EIU

Koopkracht
De koopkracht van de Roemeense bevolking zal de komende jaren verder toenemen. De economische groei zorgt voor een stijging van de lonen in de particuliere sector en de regering heeft onlangs de inkomstenbelasting verlaagd. Toch leeft nog een derde van de Roemenen onder de armoedegrens. Een gemiddelde Roemeense arbeider moet rond zien te komen met een nettosalaris dat ligt rond de 100 euro per maand.
De particuliere consumptie groeit sterk, mede door de toename van het particuliere krediet. Per hoofd van de bevolking ligt de particuliere consumptie net onder de 2.500 US dollar. Dit is nog lang niet het niveau van omliggende landen als Tsjechië en Polen (respectievelijk 5.200 en 4.140 US dollar), maar bijvoorbeeld wel hoger dan in Rusland en Oekraïne (1.930 en 950 US dollar).

Eén gedachte op “Geldzaken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *