Ionesco, Eugene

Thema’s > Beroemde Roemenen > Eugene Ionesco

Eugene Ionesco is van oorsprong Roemeens. Hij verbleef tussen 1914 en 1925 in Parijs. In Parijs studeerde hij letterkunde, wat hij ook in Boekarest had gedaan.

In 1938 arriveerde hij weer in Parijs. Hij begon met het schrijven van gedichten en essays, maar pas na de WO II vond hij de vorm waarin hij wilde schrijven: toneel.

Hij vernieuwde de wereld van het toneel met zijn absurde toneelstukken, waarvan hij er veel heeft geschreven.

Eugène Ionesco had een hekel aan logica, want niets is werkelijk logisch. Hij haalt met zijn toneelstukken de logica en de maatschappij flink onderuit

Hij vond de maatschappij van zijn tijd belachelijk; veel te oppervlakkig en te afhankelijk van technologie (= gebaseerd op logica). Zijn werk kan tot de stroming absurdisme gerekend worden. Zijn gehele oeuvre is zowel qua inhoud als qua vorm absurd.

Een bekend stuk is “La cantatrice chauve”. Hiermee gaat Ionesco tegen alle regels van het toneel in. Tijd en plaats spelen in het toneelstuk geen rol. Daarom noemde Ionesco dit werk een anti-pièce. De titel zegt helemaal niets over het toneelstuk, er komt niet eens een kale zangeres voor als personage. Er wordt slechts een keer naar een kale zangeres verwezen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *