Donau

Plaatsen > Donau

De Donau (Dunărea) is de belangrijkste rivier op het Roemeense grondgebied. De rivier heeft in Roemenië een totale afstand van ongeveer 1075 kilometer. De Donau komt binnen in het westen van het land en verlaat bij de Zwarte-Zeekust Roemenië weer. In de vlakte van Walachije vormt de Donau ook de grens met Bulgarije over een lengte van ongeveer 450 kilometer.

De Donau Delta, waar de Donau in de Zwarte zee stroomt, is een unieke plek in Europa, een uitgestrekt en ongerept natuurgebied. De Donau splitst zich in drie grote armen die door het Deltagebied de Zwarte Zee bereiken. De Donau Delta met zijn oppervlakte van 4340 km2 op Roemeens grondgebied, is uniek. Het is bijvoorbeeld de enige plek in Europa waar pelikaankolonies voorkomen.

Andere rivieren in Roemenië komen altijd hoe dan ook uit in de Donau. De rivieren waar we het dan over hebben zijn de Siret, Proet, Jiu, Argeş, Dîmboviţa en de Ialomiţa. De Mureş mondt uit in de Tisza die stroomt op Hongaars grondgebied die uiteindelijk in de Donau uitkomt.

Het Donau – Zwarte Zee – kanaal in het zuidoosten van Roemenië – is ‘ s werelds derde langste door de mens gemaakte scheepsvaartverbinding, na het Suez-kanaal en de Panama-kanalen. De eerste plannen om dit kanaal te bouwen werden gemaakt aan het einde van de jaren 1830, maar de bouwwerkzaamheden begonnen pas in 1975.  In totaal werd 0,38 miljard kubieke meter aarde en rots uitgegraven om het kanaal tussen de Donau en de Zwarte Zee te bouwen. Dit 98km lange, Y-vormige kanaal, werd geopend voor navigatie in 1984, het maakt de afstand over water van de rivier de Donau naar de haven van Constanta 400 km korter en houdt handelsschepen uit de buurt van de gevoelige natuur in de Donau-delta.

Kaart van de Donau © Encyclopaedia Britannica, Inc. Klik voor vergoting.

Vele bezienswaardigheden in de buurt van- of langs het Roemeense deel van de rivier de Donau zijn een bezoek waard: de ruïnes van de Romeinse brug bij Drobeta, de Topolnita-grot, de IJzeren Poorten (een smalle Donau-kloof tussen het Karpaten– en Balkangebergte, de natuurlijke grens tussen Servië en Roemenië), de steden Drobeta Turnu Severin, Orsova, Giurgiu, Oltenita, Braila , Galati en Tulcea. Boekarest, de hoofdstad van Roemenië, ligt slechts 40 mijl ten noorden van de steden Giurgiu (Roemenië) en Ruse (Bulgarije), beide gelegen aan de oevers van de Donau.

Varen op de Donau, met eigen boten, is toegestaan ​​voor het hele Roemeense deel van de Donau. De enige formaliteiten die vereist zijn bij het varen vanuit Wenen, Boedapest of Belgrado zijn: een paspoort en scheepspapieren als bewijs van eigendom en registratie. 

Er zijn twee Donau-grenscontrolepunten: Orsova en Drobeta Turnu Severin (of Turnu Severin).

Voor meer informatie, richt u zich tot:  

  • Orsova River Authority of Donau, telefoon: + 4 0252 361.295
  • Drobeta Turnu Severin Donau River Authority, telefoon: +4 0252 316.493

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *