Openbaar vervoer

Thema’s > Openbaar vervoer

Trein
Reizen met de trein is snel en goedkoop. Het Roemeense spoorwegnet is ruim 20.000 kilometer lang. Het treinvervoer wordt gereden door de CFR.
Het uitgebreide netwerk bestrijkt een groot deel van het land. Er zijn 3 verschillende soorten treinen: InterCity (IC), InterRegional (IR) en Regional (R). Treinen zijn geprijsd op afstand. Bijvoorbeeld, reizen tot 10 km kost u 16 RON (IC), 12 RON (IR) of 3,50 RON (R) voor een tweede klas, terwijl reizen tot 200 km u 77 RON (IC), 60 RON ( IR) en 29 (R) voor de tweede klas.

Bus
In Roemenië is RATB (http://www.ratb.ro/) verantwoordelijk voor het busvervoer.
In de meeste steden rijden ook trolleybussen.
Bussen beginnen bij 30/40 RON, maar zijn zelden meer dan 80 RON voor een tweede klas ticket. Een ticket van Brasov naar Sibiu kost bijvoorbeeld 30 RON en duurt ongeveer 2,5 uur. En een busticket van Brasov naar Cluj Napoca kost 70 RON en duurt bijna 5 uur.

Metro
In Boekarest is een metronetwerk aanwezig. Meer informatie op http://www.pmb.ro

Taxi
Taxi’s zijn vooral in de grotere steden te vinden. De taxitarieven zijn voor Nederlandse begrippen laag. Zoals in alle vakantielanden geldt ook hier: Spreek zoveel mogelijk vooraf een prijs af.

Tram
In de volgende steden rijdt een tram: Arad, Boekarest, Botoşani, Brăila, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Ploieşti, Reşiţa, Sibiu, Timişoara. In de Roemeense gemeenten Braila en Craiova rijden 19 oude RET-trams uit Rotterdam. Dit betreft (voor de liefhebber) negen trams van de 600-serie (ook wel bekend als de Weense tram) en tien trams van de 1600-serie.

Vliegtuig
Mere informatie over reizen per vliegtuig vindt op deze pagina.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *