Brasov

Plaatsen > Brasov

Brasov Rasnov

Brasov Rasnov

Brasov is een een oude middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. De stad ligt in het zuidoosten van Transsylvanië aan de voet van de Zuidelijke Karpaten en telde begin 2004 circa 330.000 inwoners. In het Duits heet de stad Kronstadt en in het Hongaars Brassó.

De oudste sporen van menselijke nederzettingen in het gebied dateren uit 9500 voor Christus.

Vlakbij de kerk (in het hart van Brasov) is het marktplein Piaa Sfatului met in het midden het 15de-eeuwse raadhuis.

Er zijn weinig steden die natuur en cultuur zo goed kunnen combineren als Brasov.

Uw auto kunt U parkeren op het grote plein. U begint dan gelijk ook bij het interessantste gedeelte van de stad, waar de Zwarte kerk, de hemelvaartskerk (orthodoxe kathedraal), het oude stadhuis, en de middeleeuwse universiteit te vinden zijn.

Brasov is vooral bekend door de monumentale gotische Zwarte Kerk. De kerk dankt deze naam aan de zwartgeblakerde buitenmuren als gevolg van een grote brand in 1689. In deze hallenkerk hangen kostbare Turkse tapijten. De Zwarte kerk, is de grootste van Roemenië en een van de grootste kerken tussen Wenen en Istanbul.

Een toprestaurant is Cerbul Carpatin, het oranje gebouw naast de Zwarte kerk. Een van de beste Chinese restaurants van het land vind je aan de rand van het plein. In de lange straat die vanaf het Chinese restaurant loopt zijn veel luxe winkels en cafeetjes met airco.

Aan de rand van het oude stadscentrum bevindt zich een stoeltjeslift naar de berg Tâmpa die een fraai uitzicht biedt over de stad. Als je halverwege de winkelstraat rechts afslaat ben je al snel bij de trappen die naar de kabelbaan leiden. Midden in het bos staat het stationnetje er wat verlaten bij (het is ook moeilijk te vinden). Als je het niet kunt vinden vraagt dan naar de Timpa Teleferic (Timpuh Teleferiek). In 2 minuten en 20 seconden word je naar boven gebracht. Klim naar de top als je ook het achterliggende gebergte wilt zien.

Als je vanaf de top naar links kijkt zie je de witte Nicolaaskerk die ook wel een bezoekje waard is, vanwege haar mooie fresco’s. Ook de school die naast de kerk staat (de eerste Roemeense school die uit 1495 stamt) is zeker een bezoekje waard. Vanaf het oude centrum kom je eerst bij de Scheipoort en een kilometer verder bij de Nicolaaskerk. Naast de Scheipoort staat de 16de eeuwse, eftelingachtige Ecatherinapoort.

Het moderne gedeelte van de stad bevindt zich helemaal aan de andere kant van de stad, waar je hoge, gloednieuwe bankgebouwen vindt. De Star die zich achter het prefectuurgebouw (einde van de winkelstraat) bevindt is een groot modern warenhuis.

Brasov is de uitvalbasis voor uitstapjes naar ‘het kasteel van Dracula‘, het kasteel van Bran. Dit maakt Brasov een populaire plek voor feesten met Halloween, uiteraard met een vampiersthema.

Vanuit Braşov kun je ook een uitstapje maken naar het berenreservaat in Zărneşti, een natuurreservaat waar je een beer kunt adopteren.

Bezienswaardigheden

  • De Timpa (bereikbaar per kabelbaan)
  • Het historisch museum (gevestigd in het stadhuis)
  • Het scheidistrict met de Nicolaaskerk, de Scheipoort, de
  • Ecatherinapoort en de eerste Roemeense school
  • De Zwarte Kerk (de grootste kerk tussen Wenen en Istanbul)
  • De orthodoxe kathedraal aan Piata Sfatului
  • De vestingmuren, poorten en torens
  • De middeleeuwse universiteit, achter de Zwarte Kerk
  • Poiana Brasov, hét vakantie-oord

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *