Prostitutie

Thema’s > Prostitutie

Prostitutie is een groot export product van Roemenie. Volgens een groot onderzoek van het Europese netwerk voor Aidspreventie en promotie van gezondheid onder seksmigranten (Tampep) uit 2010 is 12% van de prostituees in de Europese unie van Roemeense afkomst.

Hoewel prostitutie in Roemenië zelf wijdverbreid voorkomt en in de economie is verankerd, blijft het een illegaal beroep. De boete voor prostitutie in Roemenië is 120 euro. Roemenië kampt met één van de strengste prostitutiewetgevingen in Europa. Gevolg daarvan is dat prostituees geregeld de gevangenis indraaien terwijl hun cliënten buiten schot blijven. Met het nieuwe Roemeense wetboek van strafrecht [dat in januari 2010 in werking trad] is prostitutie uit de criminele sfeer gehaald, maar deze versoepeling van de wet is geen legalisering. Alleen het soort overtreding verandert. Prostitutie is geen misdrijf meer, maar een strafbaar feit waarop een boete staat.

Na decennia van communisme had Roemenië geen bordelen meer. Om prostitutie in Roemenië nu te legaliseren zou deze activiteit als een officieel beroep geregistreerd moeten worden en dat stuit op grote problemen.

Kijk uit met (straat)prostitutie in Roemenië. Op de parkeerplaatsen langs de snelwegen treft u vrachtwagens met Poolse en Roemeense nummerplaten waarin vrouwen en ´n pooier zitten. Ook sommige lifsters blijken prostituee. U herkent hen aan de (schaarse) kleding. Ze zullen u benaderen en regelmatig niet alleen de overeengekomen diensten leveren, maar u tevens beroven van uw geld en paspoort. We adviseren u sterk niet op de aangeboden services in te gaan.

Ten slotte melden we u dat veel van de vrouwen in Roemenie in de prostitutie dit niet vrijwillig doen; er komt Roemenië helaas regelmatig vrouwenhandel en prostitutie van minderjarigen voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *