Transalpina, de hoogste weg in Roemenie

Transalpina is de hoogste weg op het Roemeense grondgebied, met een maximum van 2145 meter in de Urdele-pas. Met een totale lengte van 148 km verbindt de weg Novaci en Sebes. De weg doorkruist vier provincies – Gorj, Valcea, Sibiu en Alba – en het Parang-gebergte van zuid naar noord.

De bergweg Transalpina werd in 2015, na renovatie, heropend en slaagde erin een sterke concurrent te worden voor Transfagarasan voor de titel van de meest spectaculaire weg vanuit Roemenië.

De oorsprong van de strategische weg tussen Transsylvanië en de regio Oltenia is onduidelijk, de verwijzingen naar deze passage tussen de bergen vinden we in verschillende geschriften uit de 18e tot 20e eeuw. Er wordt zelfs geloofd dat de weg bestond sinds de tijd van de Daciers, maar er is niet genoeg bewijs om deze stelling te onderbouwen.

Naast speculaties op basis van wetenschappelijke artikelen, is er een legende die zijn oorsprong heeft in de 18e / 19e eeuw, volgens welke de weg werd aangelegd door de families die in de buurt van de weg woonden. Het is onduidelijk of deze legende op waarheid berust, maar wat zeker is, is dat de verlaten bergweg die de herders gebruikten om de bergen met de schapen over te steken, door de Duitsers tijdens de Eerste Wereldoorlog om militaire redenen werd gerenoveerd. Sindsdien zijn onderhoudswerkzaamheden gestopt wegens gebrek aan financiën.

Sinds 2015 heeft de route de aandacht getrokken van gepassioneerde wandelaars en is het één van de nieuwe zomerbestemmingen van Roemenië geworden .

Vanuit het zuiden naar het noorden rijden de auto’s door de bergen door achtereenvolgens Novaci, Ranca, Obarsia Lotrului, Oasa Lake, Tau Lake, Dobra, Jina, Sibiu en Saliste. Hoewel de toeristische bezienswaardigheden langs de Transalpina-weg niet zo talrijk en bekend zijn als die op Transfagarasan, schijnt de charme van deze route te liggen in het natuurlijke landschap, dat tot voor kort onaangeroerd bleef.

Omdat het vrijwel onmogelijk is om deze route met de auto af te leggen vóór de renovatie van 2015, zijn de gebieden rond Transalpina bewaard gebleven, ongewijzigd en verstokt van technologische vooruitgang. Dit unieke element trekt zowel Roemeense als buitenlandse toeristen aan, die graag een deel van het traditionele Roemenië willen ontdekken.

Daarom, als u geïnteresseerd bent in een roadtrip door Roemenië, kunt u kiezen voor deze prachtige weg Transalpina: geopend afhankelijk van de weersomstandigheden.