Baisoara

Plaatsen > Băişoara

Baisoara is een dorp in Roemenië tussen 2 rivieren, V. Iertii komende van Muntele Baisorii en V. Ierii komende van Valea Ierii.

De naam Baisoara is afgeleid van een goudmijn waarvan men rond 1400 startte met de exploitatie. ‘Baia’ betekent mijn en Baisoara is hiervan een verkleinvorm. Door het dorp loopt één verharde weg naar de Cabanna met bijbehorende skipiste in Muntele Baisorii, deze weg werd aangelegd in de jaren ’60. De dichtst bijgelegen grootstad is Cluj zodat dat het dorp van dit Judet deel uitmaakt.

Rondom Baisoara ligt niet anders dan bergtoppen en valleien.

Sinds 1969 startte men met de bouw van een ijzerertsmijn waar een groot deel van de bevolking werkte. De eigenlijke exploitatie startte in 1974 in een 3-ploegensysteem, nu wordt er enkel nog gewerkt in een 2-ploegensysteem.

De eerste kerk in Baisoara werd gebouwd in 1853. Omdat de kerk inmiddels te klein is voor de gegroeide bevolking besloot men in de herfst van 1989 te starten met de bouw van een nieuwe kerk. Deze nieuwe kerk biedt plaats aan 300 zittende en 800 tot 1000 staande gelovigen. In het dorp zijn de meeste mensen orthodox.

Cetatea Lita is een ruïne van een oud kasteel gelegen op een van de bergen aan de weg Baisoara – Valea Ierii. Het is een van de mooiere plekken rond Baisoara en kan tevens gemakkelijk vanuit dit dorp te voet bereikt worden. De ruïne zelf is vrij gemakkelijk te beklimmen en van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over de omliggende bergtoppen. In de zomer kan men kamperen in het iets lager dan de ruïne gelegen valleitje tussen 3 bergtoppen. Je kan van hieruit verder trekken naar Valea Ierii, naar Sacel of terug naar Baisoara. In de winter kan men van aan de ruïne naar beneden skiën. Het naar omhoog gaan vraagt wel enige moeite daar dit geen skigebied is, men moet alles zelf tot boven dragen.

Ook een bezoek aan de ruïne zelf is in volle sneeuw wel de moeite.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *