Galati

Plaatsen > Galati

De stad Galati ligt niet ver van de grens van Moldavia, in het oosten van Roemenie. Het is een middelgrote stad met 330.000 inwoners. Het is bekend dat ruim 500 jaar voor Christus, er al mensen waren  gevestigd.

Roemenen hebben eeuwenlang schepen gebouwd in Galati. Opgericht in 1893 als Fernic Shipyard Galati, bleef de werf een belangrijke scheepsbouwer voor Roemenië gedurende meer dan een eeuw van geopolitieke beroering. Sinds 1893 groeide het belang van de Galati scheepswerf constant; nieuwe investeringen vonden plaats. Het Institute of Naval Architecture leverde een belangrijke bijdrage aan de vooruitgang van de scheepswerf. Dit instituut werd oorspronkelijk opgericht in Boekarest, maar verplaatst naar Galati als gevolg van de transformatie van de stad tot een Roemeens centrum van scheepsbouw. Tegen het einde van 1970 had Galaţi Shipyard 477 schepen gebouwd, waaronder schepen, tankschepen, bulkcarriers, sleepboten en vissersvaartuigen. Na 1975 behaalde de scheepswerf de meest technologisch geavanceerde projecten voor die tijd binnen, waaronder 7 boorplatforms die tot op de dag van vandaag in bedrijf zijn.
In 1994 begon de Damen Shipyards Group – reeds stevig gevestigd in Nederland – samen te werken met de Galati Shipyard door rompen van vrachtschepen uit te besteden aan de werf.
In 1999 verwierf de Damen Shipyards Group – tegen die tijd de grootste klant van de werf – Galati Shipyard en begon de organisatie te stroomlijnen. Als gevolg hiervan hebben veel Nederlandse bedrijven als toeleverancier en partner van Damen, hun eigen vestigingen in Galati gevestigd.
Gelegen aan de oevers van de Donau en lijkt de werf op een kleine stad, de scheepswerf beslaat een enorme oppervlakte van 45 hectare. Damen Shipyards Galati heeft momenteel meer dan 2.400 mensen in dienst en dagelijks werken er ca. 1.100 medewerkers van onderaannemers op de werf.

Luchthaven:
Galati Airport, er worden alleen chartervluchten van/naar Galati uitgevoerd

Treinstation:
Gara Galati, Strada Garii nr. 1, ligt ongeveer 500 meter van het centrum. Dagelijkse treinverbindingen van en naar de belangrijkste steden in Roemenie.

Openbaar vervoer
Er zijn diverse busdiensten die de belangrijkste plekken van de stad met elkaar verbinden. Aan route 102 ligt ondermeer het historisch museum en het museum voor de beeldende kunst.

Hotels
3 sterren hotels : Galati, Faleza, Alex
2 sterren hotels : Dunarea, Sofin
1 ster hotel : Sport

Bezienswaardigheden: Fortkerk van Precista, Mavromol kerk, Orthodoxe kathedraal, botanische tuinen, haven

Museums: voor de beeldende kunsten, historisch , natuurhistorisch, marine museum

Regionale attracties: Garboave woud met voornamelijk eiken, Ostrovul Prut Natural Park.

Dagtrips: wijngaarden van Odobesti en Niculitel, cruise op de Donau.

Winkelen : Galeriile de Arta, Vox Maris Shopping Center, Modern Shopping Centre.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *