Moneasa

Plaatsen > Moneasa

Moneasa is een gehucht op de top van een berg. Moneasa staat in Roemenië bekend als kuuroord, waar heel wat ziekten worden bestreden door middel van schone lucht en gezond bronwater en de behandelingen die men er aan geeft.

Moneasa is een kleine typische Roemeens dorpje. Moneasa ligt diep verscholen in de bergen, vol met bomen, niet ver van de Hongaarse grens. Lekker om te wandelen, te onthaasten, te fietsen, actief te zijn of gewoon lui te zijn. Ver weg van de drukte en de stress.

Er zijn enkele hotels en wat pensions die allemaal hun eigen charme en uitstraling hebben. Ze zijn er van luxe tot simpel tot eenvoudig. Er is zelf een camping in Moneasa.

De berglucht ademt heerlijk in, de kleine riviertjes en stroompjes kletteren tegen de rotsen aan. U behoeft zich geen moment te vervelen als u van wandelen houdt, er zijn veel wandelpaden, de lokale bus brengt u naar pittoreske dorpjes in de buurt of verder weg, er zijn diverse restaurants, een zwembad, tennisbaan, maar ook een disco en nog veel meer mogelijkheden.

Wanneer men na het wandelen zin heeft in een lekker visje dan schuift u aan in één van de rustieke Roemeense restaurants. Één van de restaurants in Moneasa heeft zelfs een kweekvisvijver. Versere vis vindt u nergens.

Op de markt vindt u een bushalte, waar de buschauffeurs even stoppen om even thee of koffie te drinken. Het is de moeite waard om wat zelf gemaakte souvenirs aan te schaffen of er een broodje te gaan eten hier op het lokale marktje.

In een van de bergpasjes ligt een zeer rustiek oud hotel, vlak bovenop een warm waterbron en, er voor, een dampend bronmeertje, die het gezondheidshotel aldaar voorziet van het warme – en gezond bronwater die nodig is om te gaan kuren. Het kuurhotel wordt op dit moment (april 2006) geheel in oude stijl gerenoveerd. Het kuuroord was vroeger van de adel en diezelfde stijl wordt behouden. De buitenzijde van het gebouw is blijven bestaan en de binnenzijde wordt helemaal aangepast aan de eisen van de moderne tijd.

Pagina met bijdrage van Fred Vorstenbosch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *