Smalspoor treinreis in Maramures – Roemenië

De smalspoorlijn en de stoomaangedreven locomotieven (Mocanita) in Viseu de Sus zijn een van de opmerkelijkste spoorweghistorische attracties in Roemenië en Oost-Europa. Het is van de vele oorspronkelijke de enige overgebleven, werkende smalspoor-bosbouwbaan, een uitstekend voorbeeld van technisch cultureel erfgoed.

Deze smalspoorlijn werd in 1932 gebouwd om hout te vervoeren vanuit de uitgestrekte, afgelegen bossen van de Karpaten en hun uitlopers.

Vanuit Viseu de Sus – een klein houthakkersstadje in Maramures – klimt de spoorweg de prachtige Vaser-vallei in, hier liggen verder geen wegen. De lijn klimt over een afstand van 50 km, diep in de bossen van het Maramures-gebergte naar het kleine gehucht Coman. Tegenwoordig vervoeren vier stoomlocomotieven (de oudste werd gebouwd in 1910) boomstammen, dons en houthakkers, evenals bezoekers.

De trein is, naast lopend, de enige toegang tot de nederzettingen in de vallei. Tijdens de ontspannende reis kunnen reizigers genieten van het uitzicht op bossen en klaterende rivieren. Tijdens een picknick en / of een wandeling door het bos wordt de trein geladen bij het eindpunt. Na weer ingestapt te zijn keren reizigers terug naar Viseu de Sus. Op de reis terug, fluit de machinist naar de mannen die de remmen bedienen, die dan trein laten stoppen. Soms om passagiers te laten instappen, maar ook wel om paddenstoelen te plukken.

De lokale bevolking is vriendelijk en heeft fascinerende verhalen te vertellen. Kortom, dit is  zeker een bezoek waard.

De trein rijdt:

  • Mei tot en met juni: bepaalde werkdagen en in het weekend
  • Juli tot half september: dagelijks
  • Midden september tot begin november: bepaalde werkdagen en weekend
  • Maart, april, december, januari: Enkele specifieke data

Gedetaileerde schema’s en tarieven: www.cffviseu.ro/content/en/timetable

Tickets kunnen worden gekocht bij Mocanita – het stoomtreinstation in de Viseu de Sus.
Ticket booth opent om 07:00 uur.

Opmerking: grote groepen moeten vooraf kaarten reserveren (vanwege een beperkt aantal zitplaatsen) of een chartertrein boeken.

Meer informatie en reserveringen:
Web: www.cffviseu.ro/en/index.html 
E-mail: info@cffviseu.com
Telefoon: 011 40 262 353.381 of 011 40 744 686.716