Algemeen

Recepten > Algemeen

Als we de Roemeense keuken in één woord zouden omschrijven, zou dat woord divers zijn . De Roemeense keuken is beïnvloed door vele culturen, en op de een of andere manier slaagde het erin al die smaken prachtig te mengen met behoud van zijn eigen kenmerken. Roemenië deelt veel voedsel met de andere Balkanlanden en met andere landen in Oost-Europa, zoals Moldavië en Oekraïne.

In veel Roemeense tuinen zien we wel een varken, kippen, ganzen en konijnen lopen. Het belangrijkste vlees dat in de Roemeense keuken wordt gebruikt, is varkensvlees, en we hebben zelfs een traditie genaamd Ignat, vlak voor Kerstmis, wanneer plattelandsfamilies meestal een varken slachten om traditionele kerstproducten zoals cârnaţi (worstjes), caltaboş, tobă, tochitură (varkensstoofpot), piftie of jumări (varkensschalen) te maken. En de beste manier om ze te serveren met een klein glas van onze traditionele zelfgemaakte drank, palinka.

Veel gezinnen, vooral op het platteland, zijn op die manier zelfvoorzienend. Zelfs in de stad komt groente vaak van familie op het platteland.

Ook maakt men zelf wijn en andere alcoholische dranken.

Als u als toerist Roemenie bezoekt zult u merken dat alle groenten in Roemenië verkrijgbaar zijn, maar in tegenstelling tot wat we in Nederland en België gewent zijn, is dit streek en periode gebonden. Als u uw maaltijden zelf kookt, verwacht dan ongeveer 180 RON per week te betalen voor boodschappen zoals pasta, groenten, kip en andere basisvoedingsmiddelen. Bespaar geld door te winkelen bij discount-supermarkten zoals Profi, Lidl en Penny Market.

Eten is erg goedkoop in Roemenië en de meeste kleine maaltijden kosten ongeveer 20 RON. In grotere toeristische steden zoals Brasov of Sighisoara kunnen maaltijden en drankjes in restaurants een beetje prijzig zijn en kosten ongeveer 100 RON. Roemeense maaltijden kunnen heel stevig zijn, met aardappelen, vlees, kool en specerijen. Roemenië heeft ook redelijk goede koffie en gebak. 

In Roemenie is ook een breed scala aan soepgerechten, die kunnen worden gemaakt van vlees en groenten, pensen of vis, in verschillende combinaties. Soep is een goede optie om geld te besparen, want het kost ongeveer 6-10 RON en is vrij stevig in Roemenië. (Het wordt meestal met een mandje brood geserveerd.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *