Mangalia

Plaatsen > Mangalia

Mangalia is de op één na grootste havenstad van Roemenie  aan de kust van de Zwarte Zee in het zuidoosten van Roemenië. Mangalia  ligt in de regio Dobroedzjain het district Constanţa, op een paar kilometer afstand van de Bulgaarse grens en 40 km ten zuiden van Constanta . In 1992 had Mangalia 44.271 inwoners.

In de 13de eeuw verscheen Mangalia voor het eerst op kaarten en werd toen vermeld als Pangalia (ook wel Pangala). De naam komt van het Byzantijnse woord Pangalia, wat ‘de mooiste’ betekent en het ontwikkelde zich na de Tweede Wereldoorlog als kuuroord. De stad kreeg zijn huidige naam in 1593.

Managlia is gebouwd op de plaats waar de stad Callatis 2400 jaar geleden lag. Hier zijn oude stenen graven, beelden van goden en andere artefacten gevonden.  De oude stad Callatis, werd in de 6de eeuw voor Christus door de Grieken gesticht en werd later een deel van het Romeinse Rijk. De archeologische musea in de stad tonen oude Griekse en Romeinse vondsten. In Mangalia kunt u een bezoek brengen aan het Archeologisch Museum van Callatis, de ruïnes van het fort Callatis (7e eeuw v.Chr.), De Syrische basiliek en de 16e-eeuwse Esmahan Sultan-moskee, de oudste moskee van Roemenië.

Aan de noordzijde wordt Mangalia begrenst door het bos van Comorova, en in het zuiden door het meer van Mangalia. Het meer bevat warme bronnen, die voor de behandeling van chronische reumatiek, dermatose, en andere kwalen worden geadviseerd. Mangalia biedt behandelingen voor aandoeningen die verband houden met de nieren, spijsvertering en zenuwstelsel, huid en lever.

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft in Mangalia een tweede werf gekocht in Roemenië in 2017: De scheepswerf 2 Mai Mangalia Shipyard. Damen Shipyards Group heeft de meerderheid van de aandelen in de scheepswerf gekocht van Daewoo Shipbuilding & Marine Engineering (DSME). Damen had al een scheepswerf in het Roemeense Galati, maar de nieuwe aankoop is nog groter. De werf in Mangalia beslaat bijna een miljoen vierkante meter en heeft drie droogdokken van 48 tot 60 meter breedte.

De 30 kilometer kuststrook rond Mangalia bevat meerdere Roemeense badplaatsen met namen als Saturn en Neptun, opgezet voor de verdiende rust van arbeidershelden uit het vroegere Roemenie. Mangalia is hiervan het centrum, omdat het oorspronkelijk al een stadje was. Een uurtje rijden noordelijker ligt de Roemeense havenstad Constanza en Boekarest ligt 300 km landinwaarts. Een spoorweg verbindt Mangalia met de andere resorts en met Boekarest.

In Mangalia vindt u een groot mooi zandstrand, een haven en een Daewoo scheepswerf: Daewoo Mangalia Heavy Industries S.A.

Bezienswaardig in Mangalia zijn

  • de Palaeo-Christelijke basiliek,
  • de Romeins-Byzantijnse ruïnes,
  • het archeologisch museum Callatis,
  • de archeologische opgraving Callatiana
  • de Sultan Esmahan moskee.
  • het laboratorium waar grotdiertjes worden onderzocht,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *