Michaël de Dappere

Beroemde Roemenen > Michaël de Dappere – Mihai Viteazul

Michaël de Dappere heette in het Roemeens: Mihai Viteazul. Hij werd geboren in 1558 in Craiova en overleed op 9 augustus 1601.

Michaël de Dappere was zowel vorst van Walachije (1593-1601), Transsylvanië (1599-1600) als van Moldavië (1600). Mihai Viteazul sluit zich aan bij de Christelijke Liga (met o.a. Oostenrijk, Mantua, Ferrara en Spanje) en levert in 1595 slag tegen de Ottomanen bij Giurgiu.

Hij heeft aan het einde van de 16e eeuw, tegen de wil van de grootmachten Oostenrijk en het Ottomaanse Rijk, getracht de drie vorstendommen te verenigen. Het lukte hem uiteindelijk om vanuit Alba Iulia enkele jaren een onafhankelijk Roemenië te besturen. Mihai Viteazul heeft de drie Roemeense landen Walachije, Moldavië en Transsylvanië verenigd van 1599- 1600. Nadat Mihai Viteazul in 1601 werd vermoord, vielen de landen weer uit elkaar. Het prinselijk paleis van Michaël de Dappere kunt u nog altijd vinden in Alba Iulia.

De kroon van Mihai Viteazul kunt u bezichtigen in het Dealu klooster in Targoviste. Ook staat er een witmarmeren sarcofaag in Byzantijnse stijl bij het voorportaal als een eerbetoon aan Mihai Viteazul.

Michaël de Dappere was een van de belangrijkste “helden” uit de Roemeense Geschiedenis. Door de Roemenen worden zijn daden gezien als een eerste poging om een groot-Roemeense staat te vestigen. Pas na het samengaan van Walchije en Moldavië in 1859 en de uitbreiding van Roemenië met Transsylvanië in 1919 is het rijk van Mihai Viteazul herboren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *