Flora

Thema’s > Flora

Vanwege het gevarieerde terrein en klimaat heeft Roemenië een gevarieerde flora. Botanisch gezien is Roemenië dan ook een interessant land. Naast 600 soorten cultuurplanten kent het land nog 3136 soorten wilde planten.

Eiken, beuken, iepen, essen, esdoorn en linden vormden 71 procent van de bossen in Roemenië, terwijl coniferen (dennen, sparren, dennen en lariksen) de overige 29 procent uitmaken.

De voetheuvels vormen een overgangszone tussen twee sterk contrasterende vegetatiegebieden: de dichtbeboste Karpaten en Transsylvaanse Alpen en de steppen van de vlaktes, die echter grotendeels ontgonnen zijn tot akkerland. Vooral Walachije, de Banaat, en delen van Moldavië, Transsylvanië en de Dobroedsja zijn kaal en uitgestrekt.

Bos bedekt meer dan 25% van het Roemeense landoppervlak, met name in de heuvels en de bergen.
Naaldhout overheerst in de oostelijke Karpaten, in de zuidelijke Karpaten komen ook veel loofbomen voor. Tot 1200 à 1440 meter komen berken, verschillende soorten eiken, esdoorns en populieren voor; tot 1800 meter dennen, sparren en lariksen; tussen 1700 en 1900 meter hoogte zijn typisch varens, haargras en bosbes; boven 1900 meter liggen alpenweiden met lage vegetatie, bijvoorbeeld gentianen en klok- en teunisbloemen.

In totaal zijn er ca. 1350 plantensoorten geteld in de Karpaten. Alpine soorten zijn gele papaver, steenbreek, Transsylvaanse akelei en edelweiss. De Carpathian Chamois ( Capra Neagra ) – inheems in de Karpaten van Roemenië – is de grootste van de soort.

De Donau is omzoomd door wilgen en populieren, behalve in de wijde delta, waar uiteenlopende soorten riet wijdverspreid zijn, soms in de vorm van drijvende rieteilanden.

De plantengroei in de Donau-delta is zeer divers met o.a. gele en witte waterlelie, lisdodde, drijfvaren, kikkerbeet, moerasdistel en watermint. Het in de delta liggende Letea-woud ziet er wat tropisch uit met Grikekse liaan, klimop en wilde wingerd.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *