LGBT in Roemenie

Attitudes en tolerantie ten opzichte van lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT) personen variëren van land tot land. 21% van de leden van seksuele minderheden in Roemenië zeggen dat ze zijn aangevallen of met geweld zijn bedreigd in de afgelopen vijf jaar, voorzichtigheid is geboden.

Sociaal conservatisme in Oost-Europa, vooral met betrekking tot LGBT-rechten en gelijkheid van huwelijken, had tot voor kort ook Roemenië in zijn greep. De laatste anti-homowet, artikel 200, werd in 2001 ingetrokken.

De institutionele erkenning van homorechten door de staat Roemenië is pas sinds 2002 van kracht, de antidiscriminatiewetgeving en anti-haat wetgeving van het land is nu snel aan het verbeteren. Toen Roemenië in 2007 tot de Europese Unie toetrad, moest Roemenië homohuwelijken van andere lidstaten erkennen. In Romeenie zelf is de meerderheid tegen dergelijke huwelijken.

Homovriendelijke steden zijn Boekarest, Cluj, Timisoara en Iasi. Grote universiteitssteden zijn de beste plaatsen voor homo’s om te feesten en te ontdekken.

Hier zijn enkele tips voor LGBT-reizigers:

  • Wanneer u kunt kiezen tussen grotere hotels en een kleine, familie-type B & B, ga dan voor het grotere hotel.
  • In kleinere steden is de ontwikkeling van sociale tolerantie traag gevolgd en is het helaas aan te raden als homokoppels voorzichtig zijn met het tonen van genegenheid in het openbaar.

ACCEPT is de officiële Roemeense LGBT-organisatie.

Bronnen: EU LGBT-enquête, BBC Nieuws . 17 mei 2013.