Prijspeil Roemenie

Thema’s > Preispijl Roemenie (2013)

Eten, drinken en genotsmiddelen zijn in Boekarest spotgoedkoop. Een flinke pils of een cola kosten een euro, een pakje sigaretten (de officiële merken) doet anderhalve euro.

Roemeense maaltijden kunnen heel stevig zijn, met aardappelen, vlees, kool en specerijen. Eten is erg goedkoop in Roemenië en de meeste kleine maaltijden kosten ongeveer 20 RON. In grote toeristische steden zoals Brasov of Sighisoara kunnen maaltijden met drankjes in restaurants een beetje prijzig zijn en kosten ongeveer 100 RON. Soep is een goede optie om geld te besparen, want het kost ongeveer 6-10 RON en is vrij stevig in Roemenië. (Het komt ook meestal met een kant van gratis brood.)

Roemenië heeft ook redelijk goede koffie en gebak. Een kopje koffie wordt geserveerd vanaf Euro  0,90 en voor een biertje betaald u vanaf Euro 1.

Boekarest kent het vaste repertoire van McDonalds en Kentucky Fried Chicken-uitspanningen en vele snackbarachtige eettentjes waar het devies ook “veel voor weinig” is. Wie op chic wil, kan terecht bij de French Bakery Le Restaurant, een voortreffelijke Franse keuken die weliswaar iets duurder is dan het gemiddelde restaurant, maar nog altijd goedkoop. Een maaltijd voor twee inclusief drank overschrijdt de 50 euro niet.

Een budgetovernachting kan al vanaf Euro 35, terwijl u voor Euro 75 een keurig onderkomen heeft.

Voor een taxirit van ongeveer 30 min. betaald u vanaf Euro  3.

Stadsbussen en treinen kosten ongeveer 4 RON voor een enkele reis. Treinen zijn een langzame maar betrouwbare manier om Roemenië te verkennen. Het uitgebreide netwerk bestrijkt een groot deel van het land. Er zijn 3 verschillende soorten treinen: InterCity (IC), InterRegional (IR) en Regional (R). Treinen zijn geprijsd op af te leggen afstand. Bijvoorbeeld, reizen tot 10 km kost u 16 RON (IC), 12 RON (IR) of 3,50 RON (R) voor een tweede klas, terwijl reizen tot 200 km u 77 RON (IC), 60 RON ( IR) en 29 (R) voor de tweede klas. Bussen beginnen bij 30/40 RON, maar zijn zelden meer dan 80 RON voor een tweede klas ticket. Een ticket van Brasov naar Sibiu kost bijvoorbeeld 30 RON en duurt ongeveer 2,5 uur. En een busticket van Brasov naar Cluj Napoca kost 70 RON en duurt bijna 5 uur.

Veel van de leukste activiteiten in Roemenië zijn gratis. Er zijn veel forten, bergen en kerken. Als er wél betaald moet worden kosten de meeste musea en attracties tussen 20-40 RON.

Hier zijn enkele prijzen die u meestal zult tegenkomen. Dit zou u moeten helpen een beter idee te krijgen van welk reisbudget u nodig heeft.

  • Een kop koffie – 8-10 lei (€ 1,75 – € 2,15)
  • Een glas bier – tussen 4 en 10 lei (€ 0,90 – € 2,15)
  • Een glas wijn – 13 lei (€ 2,80)
  • Pakje sigaretten – 15 lei (€ 3,20)
  • 1 km voor taxi – tussen 2 en 2,5 lei (€ 0,44 – € 0,55)
  • Openbaar vervoer ticket – tussen 2 en 5 lei (€ 0,43 – € 1,10)
  • Eén filmticket kost ongeveer 26 lei (€ 5,70)
  • Een kleine pizza – 25 lei (€ 5,50)
  • Diner in een leuk restaurant – rond de 110 lei (€ 24)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *