Aardbevingen

Thema’s > Aardbevingen

Omdat Roemenië zich in een seismische zone bevindt, komen er regelmatig aardbevingen voor, ‘cutremur’ zoals ze in Roemenië zeggen.

Ongeveer om de 30 jaar vindt er een grote aardbeving plaats. Een uitzondering hierop vormt de aardbeving van 2009.

Op 10 November 1940 trof een zware aardbeving Boekarest. Het was de meest krachtige in de recente geschiedenis van Roemenië, met een intensiteit van 7,7 op de schaal van Richter. Veel gebouwen in Boekarest stortte in.

Een zware aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, trof Boekarest in 1977, toen hele wijken vernield werden. De aardbeving vond plaats op 4 maart 1977 om 21:20 uur Roemeense tijd. De aardbeving eiste 1570 slachtoffers en meer dan 11.000 mensen raakten gewond. Duizenden gebouwen raakten zwaar beschadigd.

Op 4 oktober 2004 werd Roemenie opnieuw getroffen door een aardbeving, dit keer met een kracht van 6,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag in de provincie Vrancea, 175 kilometer noordoostelijk van Boekarest.  Het epicentrum bevond zich in een wildernis gebied nabij Plostina. Grootste steden in het gebied zijn Focsani en Brasov. De aardbeving werd ook waargenomen in de hoofdstad Boekarest. De beving richtte niet veel schade aan en er vielen er geen slachtoffers.

In augustus 2009 heeft een aardbeving met een kracht van 5,8 op de schaal van Richter de regio aan de Zwarte Zee in Roemenië getroffen. Het epicentrum bevond zich op 10 kilometer diepte onder de zeebodem, voor de kust van het Roemeense plaatsje Mangalia. Er was nauwelijks schade.

Roemenië werd 23 september 2016 getroffen door een aardbeving met een kracht van 5.3 op de schaal van Richter. Deze aardbeving heeft nauwelijks schade aangericht, maar werd gevoeld tot in Oekraïne in het oosten en Bulgarije in het zuiden. Het epicentrum van de beving lag op 88 kilometer tot 95 kilometer diepte en ongeveer 150 kilometer ten noorden van de Roemeense hoofdstad Boekarest. Er zijn geen slachtoffers gemeld.

In de nacht van 27 op 28 december 2016 volgde rond middernacht een aardbeving op ongeveer elf kilometer van de stad Nereju, op zo’n 140 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Boekarest op een diepte van 81 kilometer. Deze aardbeving had een kracht van 5,6 op de schaal van Richter. De beving werd tot in de hoofdstad Boekarest gevoeld. Er zijn voorlopig nog geen berichten over schade of gewonden.

In het zuidwesten van Roemenië, niet ver van de grens met Servië, is op dinsdagmiddag 14 februari 2023 een aardbeving geweest met een kracht van 5.7, na een andere sterke beving met een kracht van 5,2 op maandag. De beving vond plaats in de regio Oltenia, in het district Gorj, en werd ook gevoeld in Boekarest. De beving werd gevolgd door verschillende naschokken. Het epicentrum lag op 40 kilometer diepte, 56 kilometer ten noordoosten van de plaats Drobeta-Turnu Severin aan de rivier de Donau. Plaatselijke media melden dat de aardbeving gevoeld werd tot in de hoofdstad Boekarest, 250 kilometer oostelijker. Ze melden twee naschokken, maar geen schade of slachtoffers.

Mocht er zich tijdens uw verblijf in Roemenie een ramp of onvoorziene gebeurtenis voordoen, dan wordt van U verwacht dat U zo spoedig mogelijk uw gezinsleden of naaste familie of vrienden in België of Nederland van uw toestand inlicht en hen geruststelt. Indien de verbinding met het buitenland onmogelijk is, kunt U zich wenden tot de dichtstbijzijnde Ambassade (en/ of Consulaat).

Eén gedachte op “Aardbevingen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *