Thema’s > Algemeen
Roemenië (In het Roemeens: România), is een republiek in Zuidoost-Europa. De totale oppervlakte is 237.500 vierkante kilometer (waarvan 230.340 km2 land en 7160 km2 water). Roemenië is daarmee bijna zes keer zo groot als Nederland.
Tweederde van de 3182 kilometer lange grenslijn bestaat uit water: de Donau als natuurlijke begrenzing met Bulgarije, de Prut met Moldavië, de Tisza met de Oekraïne en de Zwarte Zee (225 km) in het oosten. Roemenië grenst in het noorden (362 km) en zuiden (169 km) aan de Oekraïne, in het noordoosten aan Moldavië (450 km), in het zuiden aan Bulgarije (608 km), en in het zuidwesten aan Servië (476 km) en Hongarije (443 km).
De naam “Roemenië” komt van het Latijnse woord “Romanus” wat “burger van het Romeinse rijk” betekent. Zie “Geschiedenis” voor een verklaring hiervoor.
Roemenië is een erg gevarieerd land. De bergen en heuvels van Roemenië zijn geschikt voor wintersportvakanties en trektochten met overnachtingen in berghutten, de zogenaamde “cabana’s”. Bekende wintersportplaatsen zijn Predeal, Baie Borsa, Sinaia en vooral Poiana Brasov. Het Karpatengebergte beslaat ongeveer een derde van het land. Op het plateau van Transsylvanië, dat aan drie kanten door de Karpaten wordt omsloten, bevinden zich nog tal van pittoreske middeleeuwse stadjes.
Op veel plaatsen vindt men druipsteengrotten en andere interessante karstverschijnselen.
Roemenië is ook bekend om de badplaatsen aan de Zwarte Zee met vele hotelfaciliteiten, zoals Mamaia, Eforie en Constinestie. De Dobrogea, de strook tussen de Donau en de Zwarte Zee, wordt gekenmerkt door een glooiend landschap met vele wijngaarden. De Zwarte Zeekust heeft brede zandstranden en een rustige zee.
Bijzonder zijn de ruïnes van Histria, de belangrijkste Oudgriekse stad in Roemenië.
Met name Centraal-Roemenië, ofwel Transsylvanië, is cultureel-historisch van groot belang. Bijzonder in deze streek zijn de weerkerken, kerken waar soms wel drie muren ter verdediging omheen gebouwd zijn. Bezienswaardige gebouwen en kastelen vindt men in Boekarest, Alba Iulia, Bran, Brasov, Cluj-Napoca, Curtea de Arges, Iasi, Orodea, Ploiesti, Sibiu, Sighisoara (met ommuurd hooggelegen centrum), Suceava, Timisoara, Tîrgoviste en Ulpia Trajanus.
Roemenië telt ongeveer 160 kuuroorden, vooral aan de kust, ten zuiden van Constanta. Ook in het binnenland zijn kuuroorden te vinden, o.a. in Slanic Moldova en Bale Herculane.
Op het gebied van de volkscultuur is Roemenië een van de mooiste landen van Europa. Op veel plaatsen lopen de mensen nog regelmatig in klederdracht en ook het volksdansen en de volksmuziek betreft heeft Roemenië een reputatie hoog te houden.