Gârbova

Plaatsen > Gârbova

Gârbova ligt in de provincie Alba in de regio Transsylvanië, in het westen van Roemenië. Gârbova is bereikbaar vanaf N 1-7, ca. 35 km ten westen van Sibiu, 20 km van Sebes.

De plaats Gârbova heeft in haar geschiedenis verschillende namen gedragen: Orbo (1309), Orbow (1330), Wrbegen (1496), Urbogen (1500), Urbeygen (1568), Urbigigen (1603), Uhrbegen (1696, op een kelk van de parochie), Gerbova (1733, eerste Roemeense naam), Szasz Orbo (1760, Eerste Hongaase benaming) en in 1854 werd met Gîrbova – Urwegen – Szasz Orbo (in de drie talen van Transsylvanië) een compromis gesloten.

Gârbova heeft 2,059 inwoners. Gârbova staat nog altijd bekend als een Saksische dorp. Vóór 1990 woonden hier ruim 1.200 Saksen. Op dit moment wonen er volgens de officiële statistieken nog slechts 20 gezinnen in Gârbova. Één keer per jaar komen de Duitsers, die sinds 1990 elders wonen, naar het dorp terug om herenigd te worden.

De Saksische kerk in het dorp is versterkt tegen aanvallen. De kerk werd gebouwd in 1241 door een Saksische edelen, en is in de vijftiende eeuw verkocht aan de lokale gemeenschap. De huidige klokkentoren werd woontoren en later diende deze ook als school en pastorie, maar later is hij uitsluitend is gebruikt voor de opslag van spek. Vlak voor kerst, als de varkens geslacht zijn, brengt de locale bevolking, naar eeuwenoud gebruik, spek naar de toren.

De Evangelisch-Lutherse Kerk in de stad (ongeveer 1500) is een gotische hallenkerk met fresco’s in het koor.

Een plaquette herinnert aan de legende van de “Bruid van Urwegen.

De middeleeuws Vorhöhenburg is gebouwd in de 14e Eeuw. De burgt is inmiddels beschermd, maar ligt in puin ongeveer 2 kilometer ten zuiden van het dorp Garbova en is beschermd.

De omgeving van Gârbova is zeer geschikt om te wandelen. Onderweg treft u mooie vergezichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *