Plaatsen > Boekarest
Boekarest is de hoofdstad en het industriële en commerciële centrum van Roemenie. De stad bevindt zich in het zuidoosten van het land aan de rivier de Dâmbovita. Boekarest heeft 2,1 miljoen inwoners.
In de zomer is de metropool meestal aangenaam, maar het kan té heet worden: de temperatuur loopt soms tot 40° op. De Roemeen leeft dan vooral buiten, als de Spanjaard, Fransman en Italiaan, met wie hij uiterlijk en taalkundig (Romaans) veel overeenkomsten vertoont. De terrassen zijn gezellig vol, de warmte is behaaglijk want droog en de brede boulevards en grote pleinen kennen een bijna mediterrane allure. In de winter (temperaturen van -25° zijn niet uitzonderlijk) kruipt de stad in zijn schulp en wapent de Boekarester zich tegen de vrieskou en sneeuw.
Als je een middag de tijd hebt, is het openluchtmuseum is aanrader. Je vindt er enkele honderden huisjes uit heel Roemenië. De belangrijkste collectiestukken in het museum zijn een kerkje uit de Maramures, een paar windmolens en een paar ondergrondse huisjes.
Slenter door de belangrijkste straten van Boekarest: de Calea Victoriei (de Weg van de Overwinning), de Boulevards GH Magheru, Carol I, Calea Mosilor, Calea Dorobantilor en Soseaua Kiseleff.
Een goed alternatief, voor als het weer slecht is bijvoorbeeld, is het nationaal historisch museum. Voor een paar dubbeltjes kun je er uren zoet zijn. Vooral de kelder met al haar goud is de moeite waard.
Heb je iets minder tijd dan moet je in ieder geval beginnen bij Bulevardul Unirii, de meest indrukwekkende van heel Oost Europa. Aan het einde van de boulevard staat Casa Poporului (Huis van het volk), Ceausescu’s paleis. Dit paleis is het tweede grootste gebouw van de wereld (het Pentagon in de VS is het grootst). Om het paleis heen liggen grote boulevards die Ceausescu 2 meter breder heeft laten maken dan de Champs Elysees in Parijs.
De boulevards, de regeringsgebouwen en het paleis hebben samen zo’n 3 miljard dollar gekost! Het project werd betaald met het budget van de overheid, waardoor het land op de rand van de afgrond werd gebracht. Je kunt voor weinig geld een rondleiding van ruim een half uur in het paleis krijgen. Voor fotograferen en filmen moet je wel extra betalen.
Ook Ceausescu’s graf is de moeite waard. Het graf is te vinden op de civiele Ghencea begraafplaats. Op het Plein van de Revolutie vind je het Roemeense atheneum (het concertgebouw), het senaatsgebouw waar Ceausescu z’n laatste toespraak hield en het koninklijk paleis waarin het kunstmuseum gevestigd is. Aan de boulevard naast het plein staat hotel Atheneé Palace, ook wel Hilton genoemd. Meer hotels zijn op de hotelpagina te vinden.
Als een van de meest religieuze landen van Europa mag het geen verrassing zijn dat er overal kerken, kathedralen en kloosters zijn, waarvan vele dateren van enkele eeuwen geleden. De Roemeense Patriarchale Kathedraal is een bijzondere kathedraal in Boekarest. Hij heeft nog steeds alle originele interieurschilderijen en -pictogrammen, naast enkele prachtige fresco’s.
Jongeren in Boekarest kennen een mode- en muziekcultuur die zeer westers oogt en schril contrasteert met sommige oudere ingezetenen die zó uit 1953 getransformeerd lijken te zijn.
Bezienswaardigheden
- Het volkspaleis (het 2de grootste gebouw ter wereld)
- Het nationaal historische museum
- Het nationaal kunstmuseum (in het koninklijk paleis)
- Het plein van de Revolutie
- De universiteitsbibliotheek
- Het senaatsgebouw
- Het Roemeens Atheneum (19de eeuws concertgebouw)
- Het openluchtmuseum
- Ceausescu’s graf
Metro
De eerste lijn (M1) van de Boekarest Metro is geopend in 1979. Deze liep tussen Timpuri Noi (Nieuwe Tijden) en Semanatoarea. In 1981 is de oostelijke verbinding naar Republica geopend. Twee jaar later, in 1983, kwam ook het westelijke deel naar Industriilor in gebruik. Als deel van een toekomstige cirkellijn werd hij verlengt naar Cringasi (1984) en uiteindelijk naar Gara de Nord in 1987. In 1991 werd station Pantelimon nabij de remise geopend.
In dezelfde tijd werd ook de tweede lijn M2 (Noord-Zuid-lijn, 19 km) in gebruik genomen. In 1986 het zuidelijk gedeelte: tussen Piata Unirii en I.M.G.B., en een jaar later dat tussen Piata Unirii en Pipera.
De derde lijn was oorspronkelijk bedoeld als een cirkellijn, maar lijn M1 heeft deze functie overgenomen. Momenteel rijdt lijn M3 tussen Industrillor en Eroilor.
Lijn M4 of T1 van Gara de Nord via Bassarabi naar Laromet werd in maart 2000 geopend.
Als laatste T2 werd in 2004 de lijn tussen N. Grigorescu en Linia de Centura geopend.
De Metro in Boekarest is open van 5.30 uur tot 23.30 uur. In de spits elke 4 a 5 min en buiten de spits elke 8 tot 16 min komt er een rijtuig voorbij.
Let op! De stations zijn zeer slecht aangegeven. Goed tellen dus. In de rijttuigen hangen gelukkig wel routekaartjes. Er word omgeroepen aan welke kant je moet uitstappen: Stinga (Links) of Drepte (rechts).
hallo
graag wil meer informatie over romania huis of bouwgrond
Hoi,
Als mensen zijn die willen emigreren naar Romania Boekarest wil ik ze wijs maken van een stuk bouw grond van 3.000 m3 en 1000m3 die ze kunnen kopen met huisnummer de stad Boekarest. Kan ik zo iets posten op uw website ?
Mvg Mihai
Natuurlijk kan dat. We hebben daarvoor een speicalie afdeling bij onze “Gratis advertenties”.