Kloosters

Thema’s > Kloosters

U zult in Roemenië nog erg veel kloosters aantreffen. Dat wordt veroorzaakt doordat Roemenië één van de weinige landen in Europa is waar het kloosterleven nog zéér actief is. Op de officiële Roemeense kloosterkaart staan 265 kloosters. Volgens verschillende bronnen zijn er nu, kleine kloosters meegeteld, in Roemenië nu meer dan 530 kloosters,  650 monastieke gemeenschappen met 7.500 monniken en monialen.

In Roemenie werden al in de 16e eeuw kloosters gebouwd. Veel klooster in Roemenië zijn gebouwd tijdens de regering van Brâncuveanu (1688-1714).

In 1959, tijdens de Russische overheersing, werden 200 kloosters gesloten. Vierduizend monniken en monialen (die nutteloos waren voor de communistische maatschappij) werden gedwongen terug te keren in de wereld om het nieuwe Roemenië op te bouwen.

Sinds de Roemeense revolutie van december 1989 zijn er 400 nieuwe kloosters gebouwd en er worden nog jaarlijks nieuwe kloosters gebouwd.

De kloosters hebben vaak zowel binnen als buiten fresco’s tot wel uit de 16e eeuw. Ook worden er in de kloosters veel Iconen geschilderd om als bron van bestaan te dienen. Een icoon is een draagbaar, beschilderd paneel met een afbeelding van een of meerdere heiligen of met een voorstelling uit de Bijbel. Het woord ‘icoon’ stamt van het Griekse woord ‘eikoon’, wat ‘afbeelding’ betekent. Iconen spelen een belangrijke rol in de orthodoxe eredienst. Een icoon wordt vereerd als een heilig voorwerp, en maakt onvoorwaardelijk deel uit van de eredienst.

Veel kloosters zijn de afgelopen jaren van binnen en van buiten gerestaureerd en hebben hun gastenverblijf opgeknapt.

Het Neamt klooster is het grootste en oudste klooster van Roemenië. Het werd in 1497 gebouwd door Stefan de Grote en is geheel omgeven door hoge muren die prachtig versierd zijn met keramiek.

Het ‘Liefdesklooster Agapia’ werd oorspronkelijk gebouwd voor monniken in 1644, maar sinds 1823 woont hier het grootste aantal nonnen van Europa! Het complex werd  opgezet als monnikenklooster en maar liefst zes ingezetenen , verwierven in de loop der eeuwen een plaatsje op de orthodoxe heiligenkalender.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *