Veiligheid

Thema’s > Veiligheid

De slechte reputatie van de Roemenen op het gebied van de criminaliteit maken ze (gelukkig) niet waar. Natuurlijk geldt ook in Roemenië, net als in Frankrijk en Nederland, dat u kunt worden aangehouden door nepagenten, dat uw auto kan worden opengebroken of dat u kunt worden overvallen.

Dat betekent echter niet dat je roekeloos moet zijn met je persoonlijke bezittingen. Je moet altijd op je hoede zijn voor zakkenrollers en bedelaars, want zakkenrollen is een van de meest voorkomende misdaden in Roemenië. We raden u ook aan ervoor te zorgen dat de taxameter door de chauffeur wordt geactiveerd.

We adviseren u om ’s nachts niet te rijden. Geen geld te wisselen op straat en de auto bij voorkeur bewaakt te parkeren. Laat uw paspoort achter in de kluis van het hotel en neem er een kopie van mee.  Houd rekening met zakkenrollers en oplichters in grote steden.

Het komt voor dat iemand die zich voordoet als politie u om uw paspoort en geld (binnenlandse en buitenlandse valuta) vraagt om het te kunnen controleren. Vervolgens worden de buitenlandse valuta niet teruggegeven. Indien bij u het vermoeden bestaat dat u met een oplichter te maken heeft, wordt aangeraden niet op de verzoeken van deze persoon in te gaan, maar voor te stellen naar het dichtstbijzijnde politiebureau te gaan.

In Roemenie worden hervormingen doorgevoerd die ten doel hebben de georganiseerde misdaad en de corruptie te bestrijden. Criminele en terroristische organisaties hebben na de val van de muur en de burgeroorlogen op de Balkan enorm geprofiteerd van de chaos en de zwakte van de nieuwe Roemeense regering.

Roemenië neemt de strijd tegen corruptie serieus. De corruptiebestrijder Daniel Morar is actief, met steun van de Europese Unie. Nadat Morar in augustus 2008 de wacht werd aangezegd, is hij in Januari 2009 weer aangesteld onder druk vanuit Brussel. De corruptiebestrijder begon sinds zijn aantreden in 2005 een reeks onderzoeken. Acht ministers en een voormalige premier, Adrian Nastase, werden verdacht van corruptie.
De onderzoeken werden in november 2008 stopgezet, in de aanloop naar verkiezingen in Roemenië. Na de terugkeer van Morar in januari 2009 was de weg vrij voor meer onderzoek.

Voor Roemenië geldt het advies om militaire gebieden absoluut niet te betreden!

Je zult ook veel zwerfhonden tegenkomen, maar de meeste zijn onschadelijk, dus je hoeft niet bang te zijn. De enige uitzondering is als u grote roedels zwerfhonden ziet (bijv. Meer dan 5 of 6), zou het beter zijn om ze te vermijden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *