Sibiu

Plaatsen > Sibiu

Gereformeerde kerk van Sibiu met de Negoiu op de achtergrond (2535 m)

Gereformeerde kerk van Sibiu met de Negoiu op de achtergrond (2535 m)

Een van de mooiste steden van het land is Sibiu. Sibiu is een middeleeuwse stad in het hart van Roemenië. De stad ligt in het zuiden van Transsylvanië, aan de voet van de Transsylvanische AlpenSibiu ligt in de buurt van Braşov en wordt gekenmerkt door zijn aristocratische elegantie en zijn rijke culturele leven.

Sibiu, een van de belangrijkste culturele centra in Roemenië, werd in 2007 uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa, samen met Luxemburg.

Sibiu is als een wandeling terug naar de Middeleeuwen met zijn prachtige middeleeuwse charme, een prachtig uitzicht op de omliggende landschappen, heerlijk eten en een prachtig park. Als u door het stadscentrum loopt, ziet u verschillende prachtige bezienswaardigheden, zoals de Brug der Leugens en het Brukenthal Museum, en we garanderen u dat u onder de indruk zult zijn van de unieke daken van de stad.

In deze middeleeuwse handelsstad zijn nog veel oude gebouwen bewaard gebleven. Voornamelijk gebouwen van na 1500. Sibiu was ooit de best verdedigde middeleeuwse stad ten oosten van Wenen met op sommige plaatsen 7 opeenvolgende verdedigingsmuren. U vind hier het Brukenthal muzeum.

Sibiu is een stad met een veelkleurig kerkelijk palet. Allereerst is daar de grote orthodoxe kathedraal, inwendig een begin twintigste-eeuwse kopie van de zesde-eeuwse Hagia Sophia van Constantinopel en als zodanig een van de weinige mooie neobyzantijnse kerken in Europa. Verderop in de straat staat een eveneens grote maar veel oudere gotische kerk uit de vijftiende eeuw, die sinds de reformatie aan de evangelisch-lutherse kerk van de Transsylvaanse Duitsers toebehoort. De lutheranen hebben goede relaties met de orthodoxen, maar hun aantal is in Transsylvanië sterk geslonken door de emigratie van de afgelopen decennia. Verder zijn er in Sibiu nog een barokke rooms-katholieke kerk uit de zestiende eeuw, een Grieks-katholieke kerk en tenslotte twee reformatorische kerkjes.

De stad kan zijn Saksische oorsprong moeilijk loochenen en het lijkt alsof je een sprookje van de gebroeders Grimm binnenwandelt. Sibiu, in het Duits Hermannstadt, werd in 1192 door Duitse kolonisten gesticht om de Hongaarse koning Geza II te helpen de streek te onderwerpen. Na een verwoesting door de Turken in 1241 werd de stad door de Tartaren zwaar ommuurd. Het Saksische karakter is in Sibiu heel goed bewaard gebleven. Op het Marktplein en in de kleine straatjes rondom de Duitse kerk is het alsof je rondwandelt in een plaatje van Anton Pieck.

Het beroemde Bruckenthal museum is in Sibiu gevestigd. Het museum heeft een heel belangrijke collectie schilderijen, waaronder ook van Vlaamse en Hollandse meesters. Volgens velen is dit museum het mooiste kunstmuseum van Transsylvanië. Het museum werd gesticht door de Duitse gouverneur van Transsylvanië, Samuel Bruckenthal in de 18e eeuw. De sombere buitenkant staat in schril contract tot de rijk gedecoreerde binnekant en de geweldige verzameling kunst. Dit gebouw is een groot voorbeeld van recente Barokke Weense architectuur, die tussen 1778-1788 gebouwd werd. Een groot kunstminnaar en verzamelaar Samuel Bruckenthal legde met zijn kunstverzameling van schilderijen door Rubens, Van Dyck, Frans Snyders, Jordaens en Teniers evenals de werken van Duitse, Oostenrijkse en Roemeense meesters de beginverzameling voor het museum. Het museum heeft ook een waardevolle tafelzilverinzameling die de gravering van de grote 16de eeuw Sebastian Hann draagt. Daarnaast omvat het museum een verzameling van oude beelden van Sibiu, glas geschilderde afbeeldingen, een zeldzame verzameling van vlinders en ongeveer 350 zeldzame boeken. Open: Dinsdag tot Zondag, van 10:00 aan 15:00 PM.

Het is heerlijk wandelen tussen de door de tijd kromgetrokken huisjes in de oude stad.

Je kunt je auto veilig parkeren bij hotel Continental. Tegenover het hotel is een groot warenhuis met talloze verdiepingen, waar echt van alles en nog wat te koop is. Als je oversteekt zie je allemaal kraampjes met maïskolven, cassettebandjes en cd’s en hotel Bulevard. Sla rechtsaf en je bent in het centrum. De weerszijden van deze straat worden gedomineerd door mooie barokgeveltjes. Hier zijn dan ook de beste winkels van Sibiu te vinden.

Na een paar honderd meter lopen komt je bij een groen gebouw, hotel Imperatul Romanilor***, dat een uitstekend hotel schijnt te zijn. Er zijn ook een paar boekenwinkels in de straat, waar je voornamelijk Duitse boeken of boeken die met Duitsland te maken hebben kunt kopen. De straat komt uit op een groot plein met een aardig restaurantje, een mooi Katholieke kerk, een boerenleenbank, het Brukenthalmuseum en de raadhuistoren.

Het Brukenthalmuseum dat gevestigd is in het Brukenthal paleisje, is een van de oudste musea ter wereld. Hier bevinden zich schilderijen van Nederlandse en Vlaamse schilders, als Rembrandt, Breugel en Rubens.

Als je de aangrenzende straat inloopt kom je bij het oude raadhuis waar nu het historisch museum in gevestigd is. Als je linksaf slaat kom je vanzelf uit bij de, door de Aya Sofia geïnspireerde, Orthodoxe kathedraal. Als je rechtsaf slaat kom je in een middeleeuws straatje met trappen en bogen. Loop je door de stadhuispoort dan kom je bij een geel gebouwtje met een mooie arcade, dat vroeger als gildegebouw diende.

Enkele tientallen meters verder is de leugenbrug, waarvan men, totdat Ceausescu er een speech op hield, geloofde dat hij zou instorten als je zou liegen terwijl je erop staat. Als je over de brug heen loopt kom je bij de Evangelische kerk. Tegenover de net gerestaureerde kerk staat een oud Duits lyceum. Als je wat van de verdedigingswerken van de stad wilt zien moet je dezelfde weg terug nemen als heen. Tegenover het ziekenhuis vind je een bastion en wat torens.

Vanuit Sibiu kunt u gemakkelijk Sinaia bereiken, waar u het kasteel van Peles kunt bezoeken. Sibiu ligt ook dicht bij het skigebied Păltiniş en het ASTRA Nationaal Museumcomplex, waar u kunt zien hoe het leven van de Roemeense boeren er in vroeger tijden uitzag.

Bezienswaardigheden

  • De evangelische kerk (Piata Huet)
  • De poorten en muren rondom Sibiu
  • De katholieke kathedraal aan Piata Mare
  • Het Brukenthal museum (een van ’s werelds oudste musea)
  • Het historisch museum (in het oude raadhuis)
  • De raadhuistoren aan Piata Mare
  • De orthodoxe kathedraal
  • Het gildegebouw aan Piata Mica
  • Het lyceum achter de evangelische kerk
  • De leugenbrug (Piata Mica)
  • Het openluchtmuseum van Astra, niet ver buiten Sibiu, is de moeite waard om te bezoeken. Hier zijn een veertigtal oude boerderijen, kerken en enkele watermolens uit heel Roemenië bij elkaar gebracht.

4 gedachten over “Sibiu

  1. Dies

    Sibiu een stad om zeker te bezoeken met vele terrassen en winkels , restaurants , hotels en appartementen voor vakantie doeleinden met in de maanden juli en augustus op Piata Mare vele live concerten.
    Een bezoek aan het park Dumbrava is zeker de moeite waard waarin je de geschiedenis van Roemenië kan zien met in de zomermaanden ambachtelijk werk die dan gedemonstreerd wordt zoals koperbeslag het maken van traditioneel eten etc. ook een bezoek aan paltinis is zeker de moeite waard ( wel wat extra kleding meenemen i.v.m hoogte verschil 1550 meter.
    Toch wil ik wel een opmerking plaatsen dat je moet niet het idee hebben dat het in de afgelegen plaatsen rondom Sibiu armoe is.
    Als toerist ga je een verschil maken met jouw thuis situatie moet je zeker niet doen !!
    Ondergetekende woont al enige jaren in Sibiu en als je eenmaal hier ben met een avontuurlijk en zelfondernemende vakantie dan weet ik zeker dat jouw bezoek aan Sibiu een van de mooiste ervaringen zal zijn.

    Dies

  2. Kaiees

    Ben in Arad, de beste, Sibiu geweest, veel armoede ook gezien, buiten de steden ga je terug naar de jaren 50 , mensen zijn wel zeer gastvrij daar kunnen Nederlanders nog n puntje aan zuigen!

  3. h leijtens

    ik heb er7jaar gewerkt in roemenie,in schoenfabriek toen we begonnen moestenwe ook boven boekarest naar plaatsen toe om de productie te controleren,later verbleven we in sibiu en vandaar naar agnita.
    sibiu is een geweldige stad heel mooi ik verbleef er heel graag,veel vrienden over gehouden,ik mag niet niet vliegen anders vaak er naar toe gegaan.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *